Harminchatmillió lejt utal ki a kormány a viharkárok enyhítésére

Krónika 2017. szeptember 21., 15:22

Határozatban fogadja el a kormány csütörtöki ülésén  az ország nyugati részét sújtó vihar által okozott károk kijavítására szükséges összegek kiutalását – jelentette be Mihai Tudose miniszterelnök a kabinet ülésének kezdetén.

Fotó: gov.ro

Sevil Shhaideh fejlesztési miniszter a kormányülésen elmondta, 36 millió lejt utalnak ki tíz megyének a közérdekű intézmények helyreállítására.

„Ahogyan ígértük, a mai kormányülés napirendi pontjai közt szerepel egy határozat a javításokra szükséges összegek kiutalásáról” – idézte Mihai Tudose kormányfőt az Agerpres hírügynökség.

A kormányfő kérésére Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a beavatkozási alapból 36 millió lejt utalnak ki 10 megyének.

Tizenhat kórházat, 23 orvosi rendelőt, több mint 251 oktatási intézményt, rendőrörsöt, templomot és egyéb közintézményt javítanak meg. A fejlesztési miniszter hozzátette, a károk teljes felmérését követően kiegészítik a felújításokhoz szükséges összegeket.

A kormányülést követően kibocsátott közlemény szerint 16 kórházat, 23 orvosi rendelőt, több mint 251 oktatási intézményt, rendőrörsöt, templomot és a temesvári szív-érrendszeri intézet épületét javítják meg. Tíz megye helyi önkormányzata 29,816 millió lejt kap a sürgős javításokra. Az összegek a következőképpen oszlanak meg: Máramaros megye – 9,468 millió lej; Bihar megye – 8,728 millió lej; Arad megye – 4,946 millió lej; Temes – 2,24 millió lej; Szilágy megye – 1,634 millió lej; Kolozs megye – 1,384 millió lej; Beszterce-Naszód megye – 1,055 millió lej; Hunyad megye – 218.000 lej; Krassó-Szörény megye – 137 ezer lej; Fehér megye – 6 000 lej.

A kormány további 1,585 millió lejt biztosít a belügyminisztérium, 170 ezer lejt az egészségügyi minisztérium és mintegy 4,458 millió lejt a kormányfőtitkárság számára a viharkárok fedezésére. A kabinet tájékoztatása szerint a belügyminisztérium a rendőrség, a csendőrség, a katasztrófavédelem épületeiben és gépparkjában esett károkra fordítja az összegeket. Az egészségügyi minisztérium a temesvári szív-érrendszeri intézet tetőzetének felújítására, míg a kormányfőtitkárság a Bihar, Arad, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény és Hunyad megyei templomokban keletkezett károk kijavítására fordíthatja a kiutalt pénzalapot. Az összegeket a kormány beavatkozási alapjából és a kormány tartalékalapjából fedezik.