Verestóy: semmi újat nem mutatott fel a volt SRI-tiszt

Balogh Levente 2017. szeptember 21., 15:03

Semmi olyan dokumentumot nem mutatott be a meghallgatáson Daniel Dragomir, ami eddig ne lett volna nyilvános – mondta a Krónika kérdésére Verestóy Attila szenátor, a SRI ellenőrzésével megbízott parlamenti bizottság RMDSZ-es tagja.

Fotó: Barabás Ákos

„Amit elmondott, abban nem volt semmi újdonság, csupán megismételte azon feltételezések sorát, amelyek az utóbbi időben több televíziós csatornán egyes elemzők részéről elhangzottak. Ezért arra kértem, hogy a következő meghallgatásra hozzon olyan bizonyítékokat, amelyek bizonyítják, hogy valóban törvénysértés történt” – mondta a Krónikának a szenátor.

Azon kérdésünkre válaszolva, hogy olyan politikusként, aki a rendszerváltás óta eltelt 27 évben folyamatosan tagja volt a SRI-bizottságnak,

hihetőnek tartja-e azt a vádat, miszerint a hírszerzés képes lett volna „párhuzamos államot” kiépíteni, Verestóy nem mondott konkrétan igent vagy nemet.

A politikus ugyanakkor a hírszerzés fölötti parlamenti ellenőrzés növelésének szükségességét hangsúlyozta.

{K1}

Románia hatalmi rendszere a rendszerváltás óta folyamatos változásban van, és remélhetőleg hamarosan kialakulhat a valódi jogállam.

A mi feladatunk ebben a bizottságban az, hogy parlamenti eszközökkel megtegyük, ami ehhez szükséges, hogy javítsuk a törvényeket, hogy kiterjeszthessük a civil ellenőrzést az olyan dolgokra, amelyekre jelenleg nincs rálátásunk” – mutatott rá Verestóy, hozzátéve: ez Németországban és Franciaországban például már korábban megtörtént.

Valós parlamenti ellenőrzésre van szükség, amely révén a megválasztott képviselők valóban rálátnak az erőszakszervezetek működésére,

nem csupán a költségvetési kérdésekre, hanem az operatív döntésekre is” – szögezte le Verestóy Attila a Krónikának nyilatkozva.

 A SRI és a korrupcióellenes ügyészség, illetve a sajtó összefonódásáról szóló vádakat megfogalmazó volt elhárító tiszt, Daniel Dragomir hatvanöt személyről szóló listát mutatott be a titkosszolgálatok tevékenységét felügyelő parlamenti bizottságnak.

Dragomir szerint az általa megnevezett személyeket ki lehetne hallgatni a „párhuzamos állam” létével kapcsolatos feltételezések ügyében.

{K2}

„Tárgyaltunk az igazságszolgáltatás színéről és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos problémákról. Több témára kiterjedő nyilatkozatot tettem. Átadtam ugyanakkor olyan dokumentumokat is, amelyekről azt gondolom, hogy a bizottság tagjainak tudomásuk kell legyen ahhoz, hogy megértsék, mit értek én azon, hogy az utóbbi időben párhuzamos állam épült ki Romániában. Bemutattam egy 65 személyről szóló listát, akiket ki lehetne hallgatni a párhuzamos állam létével kapcsolatban.

Ezek között vannak a SRI aktív és tartalékos tisztjei, politikusok, üzletemberek és újságírók”

– mondta a volt SRI-ezredes a meghallgatás után. Dragomir véleménye szerint még legalább egy meghallgatásra behívják a bizottságba. Azt mondta: a meghallgatások végén sokkal konkrétabb dolgokat is elmond azzal kapcsolatban, ami történt.

Claudiu Manda, a SRI-bizottság elnöke közölte, Dragomir olyan politikusokról beszélt, akik állítólag a SRI támogatását élvezték, és a SRI felső vezetéséből utasítást adtak arra, hogy egyes sajtóorgánumok kiálljanak mellettük.

{K3}

Manda szerint sokkolta a bizottság tagjait az egyik érintett politikus neve, akiről a bizottság vezetője csupán annyit mondott el, hogy a képviselőház egyik korábbi elnökéről van szó. Hozzátette,

Dragomir azt ígérte, hogy jövő héten bizonyítékot is bemutat erre vonatkozóan.

Fotó: Veres Nándor

Bár ez konkrétan nem hangzott el, fölmerült, hogy Valeriu Zgoneáról van szó, akit azt követően mozdítottak el a házelnöki tisztségből, hogy konfliktusba került saját pártjával, a Szociáldemokrata Párttal. Manda azt is elmondta, Dragomir állítása szerint

a terrorgyanúkkal kapcsolatos, eredetileg hat hónapra szóló lehallgatási engedélyeket folyamatosan meghosszabbították, így volt olyan személy, akit öt éven keresztül folyamatosan lehallgattak.

Később az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kikérte az így szerzett információkat, hogy korrupciós vádak megalapozására használja fel őket. Hozzátette: a Dragomir által elmondottak a 2009 és 2013 közötti időszakra vonatkoznak.