Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. szeptember 21., 11:44

Válaszút előtt

Mihez fog kezdeni Cosmin Contra Románia labdarúgó-válogatottjával? Ez az egyik azon kérdések közül, amelyek automatikusan feltevődtek a kapitányváltás nyomán, és egy csapásra új töltetet adnak a világbajnoki csoportselejtezők utolsó két fordulójának.

Tagadhatatlan, hogy a szakma sajtóban nyilatkozó képviselői már hónapok óta Christoph Daum távozásáért esedeztek. Ezért pusztán a menesztése miatt is fellélegeztek a 2018-as oroszországi seregszemlén való részvételre esélytelen csapat háza táján.

Voltak ugyanakkor olyan hangok is, amelyek szerint a meglévő futballistákkal még a legtapasztaltabb szakemberek sem tudnának jobb eredményt elérni, ezért Contra kinevezésétől nem remélnek változást, és célszerűbbnek tartották volna ideiglenes szakirányítás mellett „kibekkelni” a hátralévő két találkozót a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) jövő évi tisztújító közgyűléséig.

Utóbbi javaslatot főleg Răzvan Burleanu FRF-elnök ellenzői említették, mert a szakma többsége azért nem bánja a spanyolországi focin megizmosodott Contra kinevezését. Bírálói is inkább csak a korát tartják a hátrányának.

A Dinamótól elcsábított 41 éves új szövetségi kapitány viszont úgy érzi, hogy vannak olyan képességei, amelyek talán a labdarúgás „vén rókáiból” hiányoznak. Ő épp arra számít, hogy fiatalsága a csapat javára válik. Nyilatkozatai alapján éppen azt a lelkesedést szeretné visszahozni a válogatott köré, amelyet Magyarországon is egy hozzá hasonlóan fiatal szakembernek sikerült elérnie.

Dárdai Pálnak akkor pár hét, illetve hónap is elegendő volt ahhoz, hogy egy teljesen megtört válogatottat – a realitások mezején maradva – felrázzon, és az utólag is helyesnek ítélt irányba terelje. Tette mindezt épp olyan „megbélyegzett” játékosokkal, mint amilyenek most a román válogatottban is szerepelnek.

Az októberi mérkőzésekre ugyan még nem Contra küldte ki a meghívókat a külföldi bajnokságokban szereplő focistáknak, a Liga 1-ből viszont már ő válogathat, és az egészen bizonyos, hogy ismeri a hazai felhozatalt.

A vb-selejtezők szempontjából tét nélküli két mérkőzés pedig kulcsfontosságú lesz a választások és Európa-bajnoki szervezés előtt álló szövetség megítélésében. Răzvan Lucescunak fiatalon nem sikerült csodát tennie a múltban rekedt emlékekből táplálkozó román válogatottal, a német szakvezető is kudarcot vallott.

A kérdés, hogy Contra elődei sorsára jut majd, vagy „eldárdaizza” a lehetőségét.