Rájöttek a szakszervezetek, hogy a kormány átveri a közalkalmazottakat

Krónika 2017. szeptember 21., 11:10

Bár az egységes bértörvénnyel január 1-jétől 25 százalékos béremelést hirdettek meg a közszférában, ennek mértéke valójában csak 5 százalék körül lesz – nyilatkozta Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke.

Fotó: Romaniacurata.ro

A Mihai Tudose vezette kormány több tárcavezetőjével folytatott szerdai megbeszélése után Hossu úgy nyilatkozott, az igazságügyi miniszter által elmondottak szerint a munkáltatókat arra kötelezi majd a kabinet, hogy az általuk befizetett társadalombiztosítási járulék egy részével, mintegy 20 százalékkal növeljék a bruttó béreket.

Ebből kiszámítják az alkalmazottra jutó járulékok új értékeit (35 százalék társadalombiztosítási járulék, 10 százalék jövedelemadó).

Tehát a közszférának beígért 25 százalékos fizetésemelésből le kell számítani az alkalmazottra jutó 20 százalékot, ennek következtében a növekedés 5 százalék körüli, pontosabban 4,3 százalékos lesz”

– nyilatkozta Hossu. A szakszervezeti bizalmi szerint a munkáltató által tb-járulékként befizetett összesen 22,7 százalékból 20 százalékot ruháznak át a munkavállaló terhére.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke az Agerpres tájékoztatása szerint hozzátette, a különleges alapokba, a munkanélküli, a szakmai kockázati, a bérgarancia, a betegszabadság és a különleges munkakörülmények alapjába utalandó összegek (ez összesen 2,7 százalék) továbbra is a munkáltatót terhelik majd.

Hossu elmondta: a minimálbér 100 lejjel emelkedik, amelynek a 20 százalékos hozzájárulás átruházásával 2018. január 1-jétől körülbelül 1 850 lej körül kell alakulnia.