Végigvinnék a küszöbcsökkentést: politikai nyilatkozatnak tekinti az RMDSZ Dragnea kijelentéseit

Balogh Levente 2017. szeptember 21., 13:23

A magyarellenes hisztéria közepette tett politikai nyilatkozatnak tekinti az RMDSZ Liviu Dragnea PSD-elnök kijelentését, miszerint nem támogatják a kisebbségek anyanyelvhasználati küszöbének csökkentését, mondta a Krónikának Korodi Attila képviselő.

Fotó: Biró István

Az RMDSZ célja továbbra is az, hogy elfogadtassa a közigazgatási törvény módosítására benyújtott javaslatait, amelyek értelmében csökkenne a kisebbségek által is lakott településeken a nyelvhasználati küszöb – jelentette ki a Krónikának Korodi Attila.

Az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője annak kapcsán kérdeztük, hogy a nagyobbik kormányzó alakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea a napokban azt mondta: nem vagy csak bizonyos feltételekkel támogatják a javaslatokat.

{K1}

A képviselő emlékeztetett: Dragnea nyilatkozatával egy időben, hétfőn a parlamentben volt egy nevetséges pillanat, amikor Florin Roman nemzeti liberális párti (PNL) képviselő többek között ezen módosítások ellen is tiltakozva éhségsztrájkot hirdetett, amelynek aztán három óra múlva véget is vetett.

A média és a véleményformálók egy része irányából nagyon erős nyomás nehezedik a kormányoldalra, hogy ne fogadja el a módosító javaslatokat.

Így Dragnea kijelentését csupán egy, ebben a feszült helyzetben tett politikai nyilatkozatnak tekintjük” – szögezte le Korodi. A politikus kijelentette, az RMDSZ azt tartja a legfontosabbnak, hogy az őszi parlamenti ülésszakban „valami történjen” a törvénnyel.

Fotó: Veres Nándor

Annak kapcsán, hogy Liviu Dragnea felvetette: a nyelvi küszöb csökkentésére az RMDSZ által javasolt tíz százalék helyett tárgyalási alapként esetleg el tudja képzelni a tizenöt százalékot a jelenlegi húsz helyett, Korodi kifejtette: az általuk kidolgozott tervezet egy optimális, jól működő keretet garantál a nyelvi jogok érvényesítéséhez.

A honatya szerint ugyanakkor a lényeg az, hogy ha van nyitottság a kormányoldal részéről a tárgyalásokra, a lehető legtöbbet el kell fogadtatni a javaslatból.

Emlékeztetett: az ellenzék egyáltalán nem hajlandó tárgyalni a módosításokról, merev elutasítással szembesülnek a részéről, míg a kormányoldallal létezik egy párbeszéd, és annak nyomán dőlhet el a tervezet sorsa.

{K2}

Korodi elmondta: jelenleg több szakbizottság napirendjén is szerepel a tervezet – miután a munkaügyi bizottság már jóváhagyta –, a legfontosabb azonban az, hogy a közigazgatási bizottságban milyen döntés születik a javaslatról.

Ha folytatódik a magyarellenes hisztéria, akkor hamar véget érhet az ügy, mert várhatóan leszavazzák.

De ha biztosított lesz a higgadt vita lehetősége, akkor néhány hét alatt a plénum elé kerülhet a tervezet” – vélekedett Korodi.

Liviu Dragnea hétfőn arról beszélt, korai még a nyelvhasználati küszöb csökkentéséről beszélni, és pártja nem támogatja a nyelvi küszöb csökkentését. Rámutatott, „roppant érzékeny” kérdésről van szó, a PSD pedig akkor fogja az anyanyelvhasználati küszöb leszállítását támogatni, ha ennek szükségességét a román társadalom is megérti és elfogadja.

Fotó: Mediafax

A szociáldemokrata politikus elmondta: elvszerű párbeszédet folytat Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, és nem érzékelt semmilyen nyomást részéről. Emlékeztetett: a PSD a Grindeanu-kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítvány szavazása előtt a jelenleginél

sokkal kiélezettebb politikai helyzetben sem vállalta ennek a törvénymódosításnak a támogatását, tehát nem tevődik fel, hogy a nagyobbik kormánypárt az RMDSZ nyomására hozzon ilyen döntést.

A házelnöki tisztséget is betöltő pártelnök sajnálatosnak nevezte, hogy parlamenti irodája előtt a PNL egyik képviselője hétfőn éhségsztrájkba kezdett, egyebek mellett az RMDSZ nyomására elfogadott „kiváltságok” elleni tiltakozásul.

{K3}

A házelnök szerint Florin Roman PNL-s képviselőnek „más okot kéne keresnie a tiltakozásra”, a PSD ugyanis szerinte semmilyen engedményt nem tett az RMDSZ-nek Erdély és a Román Királyság egyesülésének századik évfordulója küszöbén, és semmilyen gond nincs a jövő évi centenáriumi ünnepségek megszervezése vagy finanszírozása körül.