Nagyobb gyermeknevelési pótlékot ígérnek a rászorulóknak

Kőrössy Andrea 2017. szeptember 21., 09:18

Törvénytervezetet dolgoz ki a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) a gyermeknevelési pótlék emelésére vonatkozóan, amely azon elvre épül, hogy a valóban rászorulók kapjanak nagyobb állami juttatást – nyilatkozta Lia Olguţa Vasilescu.

A munkaügyi miniszter az Antena 3 műsorában ezzel magyarázta, hogy a PSD képviselői miért utasították el azt a tervezetet, amely szerint 200 lejre emelkedett volna a gyermeknevelési pótlék összege. A tárcavezető rámutatott:

a párt kormányprogramjának megfelelően a társadalom szegényebb rétegét kívánják segíteni a szociális juttatásokkal.

Ugyanakkor egy olyan rendszert akarnak kialakítani, amely a pótlékok mellett az adóvisszatérítésre épül.

A miniszter magyarázata szerint például le lehetne írni az – általa egyelőre meg nem nevezett – illetékekből a gyermek balett- vagy magánórájának költségét „természetesen azzal a feltétellel, hogy mindezekről számlát mutat be a szülő”.

„Ez azt is eredményezi, hogy nem lesznek feketén tartott magánórák, és olyan cégek által szervezett kurzusok, amelyek nem tudnak nyugtát adni.

Más szóval az állam nyerni fog az új adópolitikával, és a szülők is nyerni fognak, hiszen kevesebb illetéket kell befizetniük”

– fogalmazott Olguţa Vasilescu, aki szerint ez mindenki számára érthetővé válik, ha elolvassa a PSD kormányprogramját.

A munkaügyi miniszter annak a véleményének is hangot adott, miszerint a szülőknek inkább bátorítaniuk kellene gyermekeiket, hogy járjanak iskolába, nem pedig a szociális segélyek beszedésére alkalmas üzleti lehetőségként kellene rájuk tekinteniük. A tárcavezető arra is kitért:

az elmúlt időszakban olyan intézkedéseket tettek, amelyek révén összevonták a szociális és oktatási teendőket.

Példaként egy múlt hónapban elfogadott sürgősségi rendeletet hozott fel, amely szerint, ha egy diák húsznál több hiányzást halmoz fel, elveszíti a gyermeknevelési pótlék 50 százalékát.

Fotó: Mediafax

„Véget kell vetnünk annak, hogy negyedik osztályban kivesszük a gyermeket az iskolából. Nyolc osztállyal még inas sem lehetne senki.

Jó dolog, hogy a családok sok gyermeket vállalnak, növekszik a születési arányszám, de ezekre a gyermekekre vigyázni is kell.

Nem akarunk kitenni az asztalra egy nagyobb pénzösszeget, amíg nincsenek meg a szükséges feltételek” – fogalmazott Vasilescu.

A gyermeknevelési pótlékot legutóbb 2015-ben növelték, a június 5-én hatályba lépett törvény alapján az addigi havi 42 lejes juttatás 84 lejre emelkedett.