Módosítanák a biztosítási törvényt

Gyergyai Csaba 2017. szeptember 21., 10:01

Mihai Tudose miniszterelnök szerint a kötelező lakásbiztosításra vonatkozó jogszabályt úgy kell módosítani, hogy fedezze a viharkárokat is.

Fotó: TimpOnline

A parlamentnek módosítania kell a kötelező lakásbiztosításra vonatkozó jogszabályt, amely jelenlegi formájában nem fedezi a viharkárokat – jelentette ki Mihai Tudose kormányfő, aki tárgyalásokat kezdeményezne ebben a témában a Pénzügyi Felügyelet (ASF) képviselőivel.

A kötelező biztosítás – amint azt a Krónika által megkérdezett szakértők is jelezték – csak a földrengés, földcsuszamlás és árvíz okozta károkat fedezi,

viharkárok esetén csak azok a károsultak kaphatnak pénzt a biztosítótól, akik fakultatív jellegű kötvényt igényeltek, s ebbe a viharkárokat is belefoglalták.

„Egyértelmű, hogy egy negyedik emeleti tömbházlakás tulajdonosa soha nem fog kérni kártérítést árvíz miatt. Tárgyalni kell a törvény módosításáról, megértésre, szolidaritásra van szükség” – idézte a miniszterelnököt a Pro Tv kereskedelmi csatorna.

{K2}

Közben Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára létfontosságúnak nevezte annak a mobiltelefonos riasztórendszernek a kidolgozását, amely révén időben lehetne értesíteni a lakosságot a közelgő veszélyes meteorológiai jelenségekről.

Fotó: Boda L. Gergely

„Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSU) meglátása szerint rendkívül fontos egy ilyen rendszer. A földrengéseket nem fogjuk ezen a rendszeren keresztül jelezni, de földrengés után már közvetíteni lehet a katasztrófavédelem üzeneteit.

Mi már többször felvetettük a kérdést, és szerintem most jött el az idő, hogy bármi áron gyakorlatba ültessük”

– jelentette ki az államtitkár az Agerpres hírügynökség szerint.

{K1}

Adrian Diţă, az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) elnöke szerint egyelőre túl korai lenne meghatározni, hogy mikor lesz működőképes a rendszer, hiszen több hatóságnak kell együttműködnie ennek kidolgozására. A hatóság elnöke hozzátette,

a törvényi keret már létezik, azonban egyelőre a műszaki lehetőségeket kell beazonosítaniuk,

hiszen nemcsak a helybéli lakosság értesítését kell megoldaniuk, hanem egy adott régióban tartózkodó turisták értesítéséről is gondoskodniuk kell a hatóságoknak egy katasztrófa esetén.

A kormányfő hétfőn jelentette be, olyan rendszert alakítanának ki, amelyen keresztül mindenki, aki egy meteorológiai jelenségek vagy akár tűz által veszélyeztetett területen tartózkodik, riasztást kap telefonján keresztül a közelgő veszélyről. A riasztás szövegét a katasztrófavédelem küldi el a telefonszolgáltatóknak, és ez a szerv határozza meg azt a területet is, amelyen szórni kell az üzenetet.