Székelyudvarhelyen ünneplik a negyvenéves erdélyi táncházmozgalmat

Krónika 2017. szeptember 20., 16:22

Negyvenéves az erdélyi táncházmozgalom, a jubileum alkalmából péntektől vasárnapig táncháztalálkozót tartanak Székelyudvarhelyen. Az eseményen három helyszínen lesznek párhuzamosan táncházak, folyamatos tánctanítással.

Fotó: Kinda Botond

Székelyudvarhelyen 35 éve nem rendeztek táncháztalálkozót, a mostanit a 40. évforduló jegyében szervezik meg. „A rendezvényen a táncházon kívül számos színes program lesz, gyümölcsfesztivál, kirakodóvásár, gyerekfoglalkozások, ezért családoknak, gyerekeknek is érdemes kilátogatni” – mondta Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Kifejtette, a táncház a nemzeti identitásunkat befolyásolja, lényeges eleme, hogy mindig tanítanak benne.

A székelyudvarhelyi eseményen három helyszínen lesznek párhuzamosan táncházak, folyamatos tánctanítással.

Fotó: Pál Árpád

„Jól szórakozunk, beszélgetünk, akár párt tudunk választani a táncházban. Erre ráépül, hogy saját kultúránk levegőjét szívjuk magunkba, de a zenének és a táncnak léleképítő és közösségformáló szerepe is van” – fogalmazott Kelemen László.

Az Erdélyi Táncháztalálkozó fő eseménye lesz szombaton este az Apám tánca című produkció az Udvarhely Néptáncműhely előadásában.

Major Levente hegedűs elmondta, hogy 1992-ben tartották a műsor ősbemutatóját Könczei Árpád rendezésében és koreográfiájával, az Üsztürü zenekar kíséretében.

A háromnapos rendezvényre több mint száz zenész, adatközlő és több mint ezer táncos érkezik. Az esemény fővédnöke Kallós Zoltán Kossuth Nagydíjas néprajzkutató, népzenegyűjtő.

Az erdélyi táncházmozgalom kibontakozása az 1972-ben kezdődő magyarországi tánc­házmozgalom mintájára történt, céljául a hiteles népi táncok elterjesztését, a magas kultúrába való beemelését, népszerűsítését tűzte ki.

 

Fotó: Adatbank.ro

Közvetlen elindításában és kibontakozásában nagy szerepe volt Kallós Zoltánnak, aki főképp a mezőségi és a gyimesi csángó hangszeres zene gyűjtésével és népszerűsítésével teremtett hiteles alapot a táncházmozgalom számára; valamint Könczei Ádámnak, aki nemcsak népszerűsítésén, hanem szakmai alapokra helyezésén is fáradozott. A táncházmozgalom elválaszthatatlanul összefonódott a hiteles népzene felkarolásával.