A magáncégek bérpolitikáját is megszabná a román kormány

Bálint Eszter 2017. szeptember 20., 09:57

Befagyasztaná „valamilyen módon” a kormány a fizetések bruttó értékét – erről Ionuţ Mişa pénzügyminiszter beszélt annak kapcsán, hogy sok alkalmazott attól tart: januártól kevesebbet visz haza.

Fotó: Barabás Ákos

„Lesz egy törvény, amely kimondja, hogy ezek a befizetések az alkalmazottakat terheli. A jogszabály egyúttal átmeneti rendelkezésként arra kötelezi majd a munkáltatókat, hogy egy bizonyos szinten tartsák a bruttó fizetéseket” – jelentette ki a pénzügyi tárca vezetője a szenátus gazdasági bizottságában tartott keddi meghallgatás után. Közölte egyúttal, hogy az intézkedést átmenetinek szánják.

Amikor a köré sereglett újságírók arról kérdezték, miként tud a kormány egy magánvállalkozót arra kényszeríteni, hogy egy adott szinten tartsa a fizetéseket,

Ionuț Mișa azt mondta, lesz egy törvényi előírás, amelyik megállapítja majd, hogy mit kell tartalmaznia a fizetések bruttó értékének.

Ebben szerepelnek majd azok a közterhek is, amelyeket jelenleg a munkáltató fizet, januártól viszont a munkavállalóra ruházzák át. A tárcavezető leszögezte ugyanakkor, hogy a tervezett intézkedések nem növelik a cégek munkaerővel járó költségeit. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, egyetlen lejjel sem változik a munkáltatónak a munkavállalókra számított költsége.

Ionuţ Mişa hozzátette, utólagos döntés kérdése, hogy ennek okán újratárgyalják-e a munkaszerződést, de a miniszter szerint a munkáltató ugyanannyit fizet majd az államnak, mint eddig. „Azáltal, hogy a társadalombiztosítás nem a munkavállalót, hanem a munkáltatót terheli, mindenkinek emelkedik a bruttó bére, aminek következtében nő a nyugdíjpont, s így a leendő nyugdíj értéke” – idézte az Agerpres hírügynökség a minisztert. 

Amint arról korábban beszámoltunk, 2018. január elsejétől a tb-járulék kifizetése az alkalmazottra ruházódik át, viszont nem a munkavállalónak kell majd utánajárnia, továbbra is levonják a fizetéséből.  A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a járulékok 4,25 százalékponttal, 39,25 százalékról 35 százalékra csökkennek januártól, és ekkortól csökken a jelenlegi 16 százalékról 10 százalékra az egységes jövedelemadó-kulcs is.