Összekötő utakat építenek Váradon

Pap Melinda 2017. szeptember 19., 17:32

A bihari megyeszékhelyt a környező településekkel összekötő alternatív útvonalak kiépítésére készül a nagyváradi önkormányzat, ily módon is megpróbálva csökkenteni a városon áthaladó, a román-magyar határ irányába tartó forgalmat.

Fotó: Ebihoreanul.ro

A Kolozsvár felőli E60-as főút és a körgyűrű zsúfoltságát igyekszik csökkenteni az az együttműködési szerződés, melyet a Ebihoreanul hírportál beszámolója szerint hétfőn írta alá Florin Birta alpolgármester a szomszédos Fugyivásárhely és Szentandrás község elöljáróival. A hírportál szerint

a három önkormányzat vállalta, hogy közös erővel felújítja és leaszfaltozza a községüket a megyeszékhellyel összekötő földutakat, ezáltal alternatívát kínálva a Nagyváradra ingázóknak.

A munkálatok kétmillió euróra becsült költségeihez – amennyiben nem sikerül rá uniós támogatást szerezni - a településükhöz tartozó útszakasz hosszával arányosan, költségvetésükből járulnának hozzá az önkormányzatok.

A megegyezés szerint a zsúfolt autósforgalom által jellemzett Fugyivásárhelyt – melyen keresztülvezet az E60-as főút –

ezután Nagyvárad legkevésbé forgalmas városrészén, a kertvárosszerű Váradhegyalján keresztül is meg lehet majd közelíteni,

miután felújítják és leaszfaltozzák a városrészt Fugyi településsel összekötő földutat. A 3,6 kilométeres útszakaszból 1,7 kilométernek a korszerűsítését kellene a fugyivásárhelyi büdzséből fedezni, míg a váradi önkormányzat vállalja a fennmaradó rész leaszfaltozását.

Florin Birta alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a munkálatokra már elkészült a megvalósíthatósági tanulmány,

még idén kiírják a licitet, így reményeik szerint tavasszal hozzáfoghatnak a kivitelezéshez.

Fotó: Ebihoreanul.ro

A Nagyváradot Szentandrás községgel összekötendő új út a körgyűrű forgalmát lenne hivatott enyhíteni, ez Észak-Őssiből vezetne a szomszédos községbe. A 2,8 kilométeres út kialakításához – melyhez bicikliút és járda is tartozik majd, és melyből egy kilométer található a község területén – területeket kell kisajátítania a váradi önkormányzatnak, amit saját költségvetéséből fedez majd.

A szerződésbe foglaltakat az érintett települések helyi tanácsának is el kell fogadnia.