Jó lesz vigyázni: kedd délutántól országszerte visszatérnek a viharok

Krónika 2017. szeptember 19., 16:03

Kedd délutántól csütörtök estig érvényes, légköri instabilitásra és erős szélre vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) az egész országra. Mihai Tudose kormányfő a magánszemélyeknek is kártérítést ígért.

Bűnvádi eljárás indult az autóst agyonnyomó temesvári városkapu miatt Fotó: Radio Timișoara

A meteorológusok szerint szeptember 19-én, kedden 17 órától szeptember 21-én, csütörtökön 23 óráig hegyvidéken, Máramarosban, Erdély és Moldva északi részein, helyenként Olténiában, Havasalföldön és a Bánságban viharos időre számíthatunk sok csapadékkal, záporral, zivatarral, helyenként jégesővel.

A szél erőssége helyenként elérheti az 50-60 kilométeres óránkénti sebességet, a lehulló csapadékmennyiség pedig a 20, helyenként a 40 litert négyzetméterenként.

Romániában nyolc halálos áldozata és 137 sebesültje volt a viharnak, amely vasárnap délután söpört végig a bánsági és az erdélyi megyéken. A sérültek közül többen továbbra is kórházi ápolásra szorulnak: 11 sérültet a temesvári, ötöt a besztercei, kettőt a bethleni kórházakban kezelnek. Közülük annak a temesvári idegsebészet intenzív osztályán ápolt 11 éves kislánynak a legsúlyosabb az állapota, akinek egy háztetőről lerepült cserép okozott súlyos fejsérülést.

Közben Temesváron az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított büntető vizsgálatot annak a 24 éves orvostanhallgatónak a halála miatt, aki Temesvár Lugos felőli bejáratánál vesztette életét, amikor autójára ráomlott a négysávos országút felett átívelő városkapu vasszerkezete. A vasárnapi vihar a magyar határ felé vezető A1-es autópálya Lugos-Temesvár-Arad közötti szakaszán több mint 700 jelzőtáblát és több kilométernyi szalagkorlátot kidöntött: ezek helyreállítási munkálatai miatt sokhelyütt forgalomkorlátozásra kell számítani. Egyébként az Enel regionális energiaszolgáltató keddi közleménye szerint az ország nyugati részét sújtó ítéletidőben megsérült elektromos hálózatok mintegy 80 százalékát sikerült az azóta eltelt 48 órában helyreállítani, de több mint 35 ezer Temes, Arad, Bihar és Krassó-Szörény megyei háztartásban továbbra sincs villanyáram.

Mihai Tudose kormányfő – aki több miniszterrel együtt a hétfő délutáni válságstáb ülésére érkezett Temesvárra – kedden is a bánsági városban maradt, hogy a helyi hatóságokkal közösen előkészítsék a kormányzati gyorssegélyekről szóló első határozatokat. Az ítéletidő okozta anyagi károkról nem készült még országos összesítés, de Tudose szerint a szerdai kormányülésen a viharban megsérült 16 Temes megyei iskola és két kórház helyreállítására kiutalnak 1,9 millió lejt.

Az MTI által idézett miniszterelnök szerint a magánszemélyek is kapnak kártérítést: a Temes megyei prefektus első összesítése alapján ennek keretösszegét 100 ezer lejre becsülte a kormányfő. Tudose hozzátette: a kormány természetesen nemcsak Temes megyének, hanem a vihar által sújtott valamennyi térségnek segítséget nyújt. Temesvár ellenzéki polgármestere, a liberális Nicolae Robu szerint az óránként százhúsz kilométeres sebességet is elérő szél a kormányfő által említettnél nagyságrendileg nagyobb anyagi károkat okozott a városban, szerinte csak a 3500 ledöntött fa pótlására legalább 3,5 millió lejre lesz szükség.