Olcsóbb a külföldi tankolás a hazainál

Bálint Eszter 2017. szeptember 19., 18:45

Külföldi tankolással fenyegetnek a fuvarozók, amennyiben a kormány nem téríti meg nekik az üzemanyagokra kivetett extra jövedéki adót. A határ mellett élők különben máris azt teszik.

Amint az várható volt, a kőolajipari társaságok nem vállalták magukra a megemelt jövedéki adót, és az extra díj bevezetésének napján, azaz pénteken literenként 16 banival drágították a benzint és a gázolajat egyaránt.

Mindezt olyan körülmények között, hogy a világpiaci mozgások miatt az augusztus 29. és szeptember 15. közötti időszakban már literenként 20 banival drágult az üzemanyag, október elsejétől minden valószínűség szerint újabb 16 banis drágításra kell számítani, ugyanis ezzel megegyező összeggel nő akkor újfent a jövedéki adó. A fuvarozók éppen ezért

ismételten arra kérik a kormányt, hogy legalább az extra jövedéki adót térítsék meg a közúti teher- és személyszállító cégeknek.

Erre Mihai Tudose miniszterelnök korábban ígéretet is tett, igaz akkor egyúttal arról is biztosította a fuvarozókat, hogy a jövedéki adó emelése nem fog tükröződni a töltőállomásokon alkalmazott árakban.

A szállítással foglalkozó vállalatok előbb arra kérték a kormányt, hogy ne vesse ki a januárban eltörölt extra jövedéki adót, több ízben is tüntetésekkel, valamint külföldi tankolással figyelmeztettek.

Amikor pedig bizonyossá vált, hogy az intézkedés elkerülhetetlen, akkor azt kérték, hogy legalább a hivatásos cégeknek ezt térítsék meg – mint rámutattak, ha csak egy részük is megoldja, hogy kizárólag külföldön tankoljon, nemhogy nem folyik be több pénz az államkasszába, hanem egyenesen visszaesnek a költségvetési bevételek.

A Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetsége (UNTRR) úgy számol, hogy

októbertől a gázolaj literenkénti ára áfa nélkül 0,89 euró lesz a romániai töltőállomásokon, ami magasabb, mint a környező országokban alkalmazott árszint.

Így bejelentésük szerint a Németországba tartó kamionosok ezentúl Ausztriában fognak tankolni, ahol könnyen visszaigényelhető a 20 százalékos áfa, a gázolaj áfa nélküli ára pedig alacsonyabb, 0,88 euró/liter a hivatalos adatok szerint, de a valóság az, hogy ennél olcsóbban is lehet tankolni.

Az Olaszországba szállító fuvarozók eközben Szlovéniában fognak tankolni, ahol a 22 százalékos áfa mellett a jövedéki adóból literenként 10 centet is visszaadnak, így az ár 0,78 euró/liter.

Olcsóbb ugyanakkor az üzemanyag Bulgáriában, a Moldovai Köztársaságban, Ukrajnában és Törökországban is,

így az arra tartók majd ott fognak tankolni. Azok a szállítócégek, amelyek székhelye közel van a határhoz, az UNTRR közleménye szerint máris a szomszédos országban tankolnak, mint ahogy azok a cégek is, amelyek a határon átívelő szállítást végeznek.

Magyarországon például a töltőállomásokon alkalmazott ár meghaladja a romániait, de 60 napon belül megtérítik a 27 százalékos áfát, és az extra jövedéki adóból 2 és 5,5 cent közötti összeget adnak vissza literenként, mint ahogy a 358 euró/1000 literes jövedéki adót is, amikor a kőolaj hordónkénti ára meghaladja az 50 dollárt, és 390 euró/literes jövedéki adót, amikor a kőolaj hordónkénti ára nem éri el az 50 dollárt. A végső ár így 0,86 euró/liter, 4 centtel kevesebb mint a várt árszint.