Egyre népszerűbb az utcamuzsikusok szatmárnémeti fesztiválja

Kiss Judit 2017. szeptember 19., 17:04

Egyre rangosabbá és gazdagabbá válik a szatmári utcazene-fesztivál, amelynek vasárnap zárult negyedik kiadásáról Butka Gergő főszervező számolt be a Krónikának.

Fotó: Facebook/StreetMusic Festival Satu Mare

Az eddigi kiadásoknál sikeresebbnek bizonyult a vasárnap zárult, háromnapos szatmári utcazene-fesztivál, amely idén mondhatni nemzetközivé vált – mondta el a Krónika megkeresésére Butka Gergő, a negyedízben tartott rendezvénysorozat főszervezője.

Kiemelte, Szatmárnémeti három napra az európai utcazene egyik fővárosává változott, a programsorozat legnagyobb sikerének és a legfontosabb újdonságnak azt tartják, hogy

rengeteg külföldi zenész és turista érkezett Szatmárnémetibe, a színpadok előtt gyakran lehetett idegen nyelvű beszédet hallani.

Fotó: Facebook/StreetMusic Festival Satu Mare

„Idén Bulgáriából, Magyarországról, Szlovákiából, Olaszországból, Nagy-Britanniából is érkeztek előadók, sőt az egyik flamencogitáros perui. Mivel utcazene-fesztiválról van szó, nehéz megsaccolni, hogy pontosan hányan vettek részt a rendezvényen, de az bizonyos, hogy egyre nagyobb látogatottságnak örvend. Ennek megfelelően

az a szándékunk, hogy jövőre még több művészt hívjunk külföldről Szatmárra”

– fejtette ki Butka Gergő. Hozzátette, minden visszajelzés arra utal, hogy a helyiek magukénak érzik a fesztivált, büszkék rá, szívesen látogatják, és várják a folytatást.

Sikerült követni a kitervelt irányt, hogy a zenei rendezvény évről évre mindig valami mást, valami újat nyújtson”

– mutatott rá a szervező.

Az utcazene- fesztivál versenyeztette is a zenészeket, a Szatmárnémeti Fiatal Tehetségek Díját a The Light, a közönségdíjat Alex Torres perui származású, Magyarországon élő zenész kapta. Harmadik díjban az olaszországi Lorenzo Galli „Galiró”, második díjban a bolgár X-Ray Band részesült, az első helyezett pedig az évek óta Dublinban élő fiatal román zenész, CeZar Habeanu lett, aki elvarázsolta a zsűrit hangjával, produkcióival.

Fotó: Facebook/StreetMusic Festival Satu Mare

A fesztivál különleges meghívottja és a zsűri elnöke Muraközy Péter volt, aki a veszprémi utcazene-fesztivál főszervezője, illetve a Sziget és Volt Fesztivál programigazgatója.

A szervezők az újdonságokat a fesztivál Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/streetmusic.ro/-n teszik közzé.