Szakértő: hozzá kell szokni a szélsőséges időjáráshoz

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 19., 10:42

Mindenképp hasznos lenne egy riasztási rendszer, amely nemcsak a vihart vagy a ciklonális hatásokat, de a villámlást, jégesőt is előre jelezhetné – nyilatkozta a Krónikának Fazakas Csaba geográfus. A vasárnapi vihart követő kárfelmérés napokig is eltarthat.

Fotó: Viharvonal

Fazakas Csaba marosvásárhelyi geográfus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kertészmérnöki tanszékének vezetője a Krónikának elmondta, Erdélyben és Bánságban egy markáns és gyors hidegfront vonult át vasárnap, ami még nem lenne rendkívüli, ám intenzitását tekintve különleges és szokatlan a térségben.

Az egyetemi adjunktus lapunknak elmagyarázta,

az üvegházhatás következtében megnő a levegő hőmérséklete, ami a légkör energiakészletét is növeli.

Ha egy hosszú, száraz időszakot követő felmelegedésre rátör egy hidegfront, a két extrém hőmérsékletű levegő találkozásánál erősen instabil állapot, erőteljes feláramlás következik be, ez okozza a száz kilométeres óránkénti sebességgel haladó levegőmozgásokat.

Nehéz előrejelezni

„A hidegfront felszorítja az adott térségben stagnáló meleg légtömeget, amely a felső légterekben lehűl, így képződik a viharos jelenségekkel társuló hatalmas mennyiségű csapadék.

Sajnos ideje hozzászoknunk ezekhez a szélsőséges eseményekhez, mert a globális felmelegedés nálunk is érezteti hatását,

és mindez a mostanihoz hasonló időjárási jelenségek intenzitásának a fokozódásához vezet” – nyilatkozta a Krónikának a földtudományok doktora.

{K2}

Fazakas Csaba felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb károkat az erős, fluktuáló sebességű széllökések okozták, amelyek sokkal pusztítóbb erőt fejtenek ki az egyenletes széllökéshez képest.

Az agrometeorológiát is oktató szakértő szerint nehéz előrejelezni ezeknek a viharoknak a vonulási irányát, intenzitását és sebességét.

Ráadásul nem mindenki követi a meteorológiai radarok előrejelzését vagy a légtömegek haladását, és az átlagember számára túl késő, amikor a televízióban hallja, hogy az ország nyugati részében betört a ciklon.

Fotó: Agerpres

„Amiről nehéz előrevetíteni, mennyire telítődik csapadékkal, hol és milyen mennyiségben fog lehullani. Ezért

mindenképp hasznos lenne egy riasztási rendszer, amely nemcsak a vihareseményeket vagy a ciklonális hatásokat jelezhetné előre, hanem például villámlásokra vagy jégesőre figyelmeztethetné

a szabadon tartózkodó embereket. Ilyenkor pár perc is számíthat” – állapította meg a Krónikának a Sapientia–EMTE marosvásárhelyi karának adjunktusa.

Napokig eltarthat a kárfelmérés

A vasárnapi vihar Erdély és a Bánság tizenöt megyéjének kétszáz településén követelt emberéleteket, és okozott károkat. A katasztrófa nyomán a kormány elrendelte egy telefonos gyorsriasztási rendszer kidolgozását. Mihai Tudose miniszterelnök közölte,

a természeti katasztrófák esetére elkülönített tartalékalapból fognak támogatást nyújtani az ítéletidő által sújtott települési önkormányzatoknak.

Ezzel egy időben sokan – köztük számos polgármester – arra panaszkodnak, hogy sem a meteorológiai szolgálat, sem a katasztrófavédelem nem jelezte időben a hatóságokat a közelgő természeti csapásra.

Klaus Johannis államfő éppen ezért válsághelyzetekben alkalmazható gyorsriasztási rendszer kiépítését kérte a kormánytól, szerinte ugyanis a vasárnap pusztító vihar felfedte a katasztrófa-elhárítás és a lakosság gyors figyelmeztetése terén tetten érhető hiányosságokat.

Johannis megengedhetetlennek nevezte, hogy az internetsebességéről és az IT-szakemberek nagy számáról elhíresült Romániában ne létezzen egy központi sürgősségi helyzetekben alkalmazható rendszer a lakosság riasztására.

Az államfő szerint egy hasonló rendszer megakadályozhatta volna a vasárnapihoz hasonló tragédiákat.

Fotó: Boda L. Gergely

A bírálatokra reagálva a miniszterelnök bejelentette, kormánya telefonos gyorsriasztási rendszert dolgoz ki a telefonszolgáltatókkal, a katasztrófavédelemmel, a távközlési hatósággal és a speciális kommunikációs szolgálat közreműködésével. (Tudose vasárnap este még meglehetősen furcsán reagált a természeti katasztrófáról érkezett hírekre, közölve: kormánya nem akadályozhatja meg a csapásokat, hiszen „nem tilthatja be rendeletben, hogy fújjon a szél”).

A Sistem Alert elnevezésű, várhatóan egy-két hónapon belül működőképes rendszer keretében a mobilszolgáltatók előfizetőinek küldenek majd szöveges üzenetet,

amelyet az érintett régióban tartózkodó polgárok kapnak meg szélsőséges időjárás, tűzvész, robbanásveszély vagy egyéb, kockázatosnak minősülő esetekben.

{K1}

Tudose hétfőn Temesvárra látogatott, ahol a kárfelmérésről és a károk elhárításáról folytatott megbeszélésen példaértékűnek nevezte a bel- és egészségügyi, valamint védelmi minisztérium hatáskörébe tartozó állami intézmények mozgósítását,

élesen bírálta azonban az olasz tulajdonban lévő Enel bánsági áramszolgáltatót amiatt, hogy számos településen, kórházakban és iskolákban még hétfőn délután is szünetelt az áramszolgáltatás.

Tudose megjegyezte, az országos meteorológiai szolgálat vasárnap csak fél órával a vihar előtt látta a katasztrófahelyzetet, és a rövid idő csak a hatóságok riasztására volt elég.