Célkeresztben a mozgáskultúra: a testnevelés fontosságát népszerűsíti a sportolimpia

Kiss Judit 2017. szeptember 18., 18:22

Félezer diák részvételével, Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok fővédnökségével szervezik meg a középiskolások sportolimpiáját Kolozsváron szeptember 19-23. között.

Középiskolásoknak szóló sportolimpiát szervez szeptember 19–23. között, immár harmadik alkalommal az RMDSZ, a Communitas Alapítvány, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT), az oktatási minisztérium és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem.

Az idei kiadás fővédnöke Novák Károly Eduárd csíkszeredai paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó lesz

– közölték a szervezők. Az ötnapos rendezvény alkalmából közel 500 középoskolás diákot várnak Kolozsvárra a szervezők.

Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke rámutatott: a sportolimpia hiánypótló rendezvényként jött létre, ugyanis a romániai középiskolákban a testnevelés oktatása, a mozgáskultúra népszerűsítése még mindig sok kívánnivalót hagy maga után. Rámutatott,

a román államnak sokkal komolyabban kellene foglalkoznia a témával, hiszen egy egészséges társadalom alapfeltétele a rendszeres mozgás.

Ezzel nemcsak az egészségügyi rendszert lehetne tehermentesíteni, hanem egy olyan mozgáskultúra is belenevelhető a gyermekekbe már a korai időszakban, amely megalapozza az egészségesebb, sportágakra nyitottabb környezetet.

„Minden évben igyekszünk olyan fővédnököket felkérni, akik komoly eredményeket értek el nemcsak a sportban, de életpályájukkal is példát mutatnak a fiataloknak. Az első kiadáskor Károlyi Béla magyar származású amerikai tornászedző vállalta a fővédnökséget, ezt követően Szabó Katalin többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. Idén Novák Károly Eduárd paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó lesz velünk” – nyilatkozta az ügyvezető alelnök.

Novák Károly Eduárd fővédnök úgy gondolja, hogy a sport az egyik legjobb fejlődési lehetőség a gyermekek nevelésében. „A sport képes sokoldalúan nevelni a gyermekeket, nemcsak fizikai egészségről beszélhetünk, hanem szellemi és mentális fejlődésről is, emellett nagyon fontos, hogy megtanulnak céltudatosan csapatban dolgozni.

Ahhoz, hogy a gyermekeket a mozgás irányába tereljük, fontos, hogy a sportban biztos jövőképet lássanak, az államnak a sportoktatást prioritásként kellene kezelnie,

még akkor is, ha ez rengeteg szervezést és anyagi befektetést igényel. Ha a szülők megbízhatnának a rendszerben, bizonyára könnyebben küldenék sportolni gyermekeiket” – fejtette ki a fővédnök.

A tornán részt vevő középiskolásoknak azt üzenete: élvezzék a versenyt, örvendjenek a lehetőségnek, hiszen ez fontos kezdeményezés, amelyet ki kell használni.

Tartsátok be a fair play szabályait, és győzzön a legjobb!”

– tette hozzá. Grabán Zsolt főszervező örvendetesnek tartja, hogy az előző években, az esemény ideje alatt sok baráti és szakmai kapcsolat köttetett diákok és diákok, testnevelő tanárok és tanárok között, amelyek évről évre elmélyülni látszanak. Ez nagymértékben hozzájárul a magyar iskolák közötti kapcsolatok szorosabbá tételéhez is.

„Az általunk szervezett, több mint 10 éves középiskolás versenyek múltját a Sportolimpia viszi tovább.

Fontos számunkra az egészséges életmód népszerűsítése,

és az is, hogy a rendezvényen mindenki azt érezze – beleértve a versenyzőket, testnevelő tanárokat és iskolaigazgatókat –, egy közösség vagyunk, egy helyre tartozunk” – fejtette ki, kiemelve, nem titkolt szándékuk a középiskolások mellett a fiatalabb korosztály bevonása is.