Megkésett riasztás: sms-ben figyelmeztetne a kormány

Krónika 2017. szeptember 18., 14:38

Sistem Alert néven dolgoz ki telefonos gyorsriasztási rendszert a szolgáltatókkal közösen a kormány. Az államfő által kért rendszer kifejlesztésében az illetékes intézmények is részt vesznek, működéséről kampány keretében tájékoztatják a lakosságot.

Riasztás telefonos applikáción keresztül. Még hatékonyabban értesítene az esetleges katasztrófahelyzetekről a kormány Fotó: Tamás Attila

A Klaus Johannis államfő által kért rendszer kifejlesztésében a katasztrófavédelmi főfelügyelőség, az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) és a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) is közreműködik.

A Sistem Alert a mobilszolgáltatók előfizetőinek küld majd specifikus üzeneteket vészhelyzetben, más országokban használt rendszerekhez hasonlóan.

Nem egy egyszerű SMS-üzenetet fog küldeni. A riasztásokat egy adott régióban tartózkodó személyek kapják majd meg szélsőséges időjárás, tűzvész, robbanásveszély vagy egyéb vészhelyzet esetén” - idézte a kormány közleményét az Agerpres.

{K1}

A hírügynökség szerint a műszaki megoldásokat a hétfőn 15 órakor kezdődő gyűlésen tárgyalják meg a szakemberek.

A telefonos gyorsriasztási rendszer bevezetésével párhuzamosan tájékoztató kampányt is tartanak majd,

melynek keretében megtaníthassák a lakosságnak a rendszer működését, tette hozzá a Tudose-kabinet.

{K2}

A kormány azok után jelentette be a gyorsriasztási rendszer bevezetését, hogy hétfőn reggel Klaus Johannis államfő – a vasárnap délutáni vihar áldozataira utalva - szóvá tette ennek hiányát, rámutatva:

ezzel megelőzhető lett volna a tragédia, és a rendszer hiánya nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A zömében erdélyi megyéket érintő vasárnap délutáni és esti viharban nyolc személy vesztette életét és meghaladja a másfélszázat a sebesültek száma.