Gyorsriasztási rendszer bevezetését sürgeti Klaus Johannis államfő

Krónika 2017. szeptember 18., 10:18

A vasárnap délutáni ítéletidő idején életbe léptetett hatósági intézkedésekre kíváncsi, illetve a lakosság tájékoztatására is alkalmas gyorsriasztási rendszer bevezetését szorgalmazza Klaus Johannis államfő.

Fotó: Presidency.ro

Az államelnök hétfőn reggel felkérte a kormányt: számoljon be, milyen hatósági intézkedéseket hoztak az egész Erdélyen végigsöprő vasárnap délutáni vihar idején, illetve vonják felelősségre az érintetteket az esetleges mulasztások miatt.

Klaus Johannis arra is kíváncsi, hogy a meteorológiai szolgálat időben értesített-e a lakosságot az orkánszerű viharról.

A Hotnews hírportál beszámolója szerint az államelnök gyorsriasztási rendszer bevezetését is sürgeti a vasárnap délutánihoz hasonló krízishelyzetekre.

„Egy ilyen rendszer hiánya nemzetbiztonsági kockázatot jelent”

- idézte az államelnöki hivatal közleményét a hírportál. Klaus Johannis szerint ugyanis a rendszerrel elejét lehetett volna venni a vasárnapi tragédiának, amikor nyolc ember vesztette életét a viharban, illetve több tucat személy megsérült.

Elfogadhatatlan, hogy egy olyan országban, mint Románia, mely világszerte elismert IT-szakemberei és internetsebessége miatt, ne létezzen egy, a teljes lakosság tájékoztatására alkalmas rendszer,

hiányozzon az ennek bevezetésére irányuló kormánykezdeményezés, hangsúlyozta az államfő.

Arra is rámutatott, hogy a felelősség áthárítása a hatóságok között „nem ment meg életeket és nem csökkenti az anyagi kárt”. Rámutatott,

ha a hatóságok vagy az illetékesek nem tették a dolgukat, a törvény előtt kell felelniük ezért.

Klaus Johannis úgy vélte, a lakosságot is fel kell készíteni a krízishelyzetek kezelésére egy, az iskolákban zajló tájékoztatási kampány keretében.

Hétfő reggeli hírügynökségi jelentések szerint a vasárnap délután a Bánság, a Partium, illetve Belső- és Észak-Erdély több megyéjén végigsöprő viharnak 8 halálos áldozata és 67 sérültje volt.

A legnagyobb kár Temes, Arad, Hunyad, Fehér és Beszterce-Naszód megyében keletkezett, ahol épületek tetőzetét sodorta el, fákat döntött ki, illetve autókat rongált meg az orkán erejű szél. Hétfőn reggel még számos településen szünetelt a villanyáram-ellátás.

Tárgyalnak a gyorsriasztási rendszerről - Tárgyalásokat folytat az Országos Hírközlési Hatósággal (ANCOM) Mihai Tudose kormányfő egy olyan rendszer kidolgozása érdekében, amely révén sürgősségi helyzetekben riasztani lehet a lakosságot - mondta Carmen Dan belügyminiszter Klaus Johannis államfő hétfői közleményére reagálva. A vihar által sújtott Temesvárra kiszálló belügyminiszter kifejtette: már megkezdődtek a tárgyalások a mobiltelefon-szolgáltatókkal egy riasztási rendszer kialakítása érdekében, Mihai Tudose kormányfő hétfőn délelőtt az illetékes tárcák vezetővel és ahírközlési hatóság képviselőivel tárgyal ez ügyben. Carmen Dan az Agerpres beszámolója szerint ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kormány készenléti ügyosztálya (DSU) által kidolgozott alkalmazást csak mintegy százezren töltötték le, holott az ingyenes applikáció nagyon hasznos sürgősségi helyzetekben.