Újabb román politikusverés – ezúttal egy vidéki lakodalomban

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 17., 16:38

Marin Anton ellenzéki politikus azzal vádolja Niculae Bădălăut, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnökét, hogy egy hétvégi lakodalomban megütötte. A szenátus alelnöki tisztségét is betöltő Bădălău szerint „csak éles szóváltás történt”.

Niculae Bădălău, a PSD ügyvezető elnöke

Marin Anton, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Giurgiu megyei szervezetének elnöke vasárnap több sajtóorgánumnak úgy nyilatkozott, hogy a kormányzó alakulat szenátora durván szidalmazta, majd ököllel az arcába ütött a Giurgiu megyei Comana községben szombat este rendezett esküvőn.

A volt parlamenti képviselő a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, a szociáldemokrata politikus több ember előtt sértegette, megfenyegette és szitkozódott, végül ököllel szájba vágta. A sértett az incidenst követően törvényszéki orvostani látleletet vett, majd tettlegesség, fenyegetés és más erőszakos bűncselekmények miatt feljelentést tett a rendőrségen.

A Giurgiu megyei rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy a feljelentés nyomán kivizsgálást indítottak az incidens kapcsán, a feljelentett személy hivatali minőségére tekintettel pedig a nyomozati anyagot a bukaresti főügyészségnek továbbítják.

Niculae Bădălău tegnap elismerte, hogy vitába keveredett Marin Antonnal a szombat esti esküvőn, állítása szerint azonban gyűlöli az erőszakot, és nem ütötte meg a liberális politikust. „Elmentem mellette és beismerem, kicsit keményebb szóváltásba keveredtünk, de innen egészen az ütlegelésig hosszú az út. Egy ujjal sem értem hozzá” – nyilatkozta a PSD ügyvezetője az Agerpres hírügynökségnek.

A szenátus alelnöki tisztségét is betöltő politikus hozzátette, nagyon sok szemtanú megerősítheti, hogy nem ütötte meg Antont, aki szerinte csupán botrányt akar kreálni az ügyből. Különben a több mint félezer fős esküvőn – amelyen Comana polgármestere fiának és Colibaşi elöljárója lányának egybekelését ünnepelték – rengeteg szociáldemokrata politikus vett részt, a menyasszony nyilatkozata szerint pedig Anton nem szerepelt a meghívottak között. A PNL felszólította a PSD-t, határolódjon el az agresszív magatartástól, és zárja ki soraiból Bădălăut.

Akit időközben Mihai Goţiu, a Mentsétek meg Romániát (USR) szenátora azzal vádol, hogy februárban őt és Nicuşor Dan volt USR-elnököt veréssel fenyegette a parlament épületében. Goţiut egyébként a B1 hírtelevízió szerda esti stúdióbeszélgetésének szünetében Mirel Palada szociológus megütötte és megrugdosta. A történtek nyomán az ellenzéki szenátor feljelentést tett a rendőrségen a Ponta-kormány egykori szóvivője ellen.