Betekintés a bőregerek világába

Bede Laura 2017. szeptember 17., 11:15

Világszintű eseménnyé nőtte ki magát a Nemzetközi Denevéréj elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek kolozsvári kiadását szombaton tartották a helyi botanikus kertben.

Fotó: Facebook/Visit Cluj

Számos ismeretterjesztő és interaktív programmal várták az érdeklődőket a kolozsvári botanikus kertben szombaton tartott Nemzetközi Denevéréj rendezvényeire.

Bücs Szilárd Lehel, a főszervező Lilieci.ro denevérportál vezetője, a Natura Transilvaniei egyesület tagja a Krónika megkeresésére elmondta,

minden korosztályt megszólító programsorozatot állítottak össze a denevéreket népszerűsítő eseményre.

A látogatókat 14 órától tematikus fotókiállítással várta, a nap folyamán kétnyelvű (román és magyar) előadásokat tartottak az emlősállatokról, illetve számos, a denevérekkel kapcsolatos szórólapot osztottak.

Tanösvény és gyerekprogramok

Hozzátette, a japánkertben a résztvevők végigmehettek a Denevérek szárnyai elnevezésű audiovizuális tanösvényen, ahol számos információt tudhattak meg a fajról. Denevértornádó címmel levetítettek egy filmfelvételt, amelyen a barlangból való kirepülés látható, illetve mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek is szerveztek kérdezz-felelek programot, részletezte a főszervező.

Fotó: Facebook/Visit Cluj

Bücs Szilárd Lehel lapunknak arról is beszámolt, hogy sötétedéskor látni is denevéreket a növénykertben, mivel ez közkedvelt élőhelyük.

A botanikus kertben számos faj tartózkodhat, mert sokféle fa és vízfelület is található a helyszínen, amit a denevérek nagyon szeretnek. Mivel ezek védett állatok, nagy nyilvánosságnak nem tesszük ki őket,

de lesz nálunk denevérdetektor, aminek a segítségével hallhatjuk őket” – fogalmazott a tematikus portál vezetője. A rendezvény napján a program résztvevői számára ingyenes volt a belépés a kolozsvári botanikus kertbe.

Románia ideális otthon a denevérkolóniák számára

Romániában van az egyik legjelentősebb és legnagyobb európai denevérpopuláció, a nagy fajszámnak és a kolóniák méretének köszönhetően. Az országban még mindig léteznek természetes élőhelyek, tiszta vízű folyók, nagy kiterjedésű idős erdők, illetve védett barlangok – olvasható a Lilieci.ro denevérportálon.

Jelenleg Romániában 32 denevérfaj ismert. Összehasonlításképpen Nagy-Britanniában 17, Norvégiában pedig 10 denevérfaj fordul elő. Az országban egyáltalán nem nehéz olyan kolóniákat találni, melyek 500 vagy akár 1000 denevérből állnak. Ezen kolóniák barlangokban, hidak és épületek repedéseiben vagy üregeiben találhatók.

A legnagyobb romániai épületlakó denevérkolóniák több mint 2000 denevérből állnak.

Európa legnagyobb kolóniái közül kettő nálunk található, egyedszámuk meghaladhatja a 100 ezer denevért. Az ország számos barlangjában több mint 20 denevérfajt azonosíthatunk. Az érintetlen és idős romániai erdőkben vadászik az óriás-koraidenevér, amely Európa legnagyobb denevérfaja.

Fotó: Facebook/Visit Cluj

A több mint 1500–2000 méter magasságban levő barlangokban talál otthont az északi denevér, melynek bundája tipikusan fekete és arany árnyalatú. A dél-romániai melegebb, szubmediterrán jellegű élőhelyek ideális környezetet teremtenek mind az 5 európai patkósdenevér-faj számára.