Közösségépítés a Tordai-hasadékban: sikeres volt az unitárius találkozó

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 17., 14:46

Sikerként értékelik a szervezők az 5. tordai-hasadéki unitáriustalálkozót. Az elmúlt hét végén megszervezett rendezvény - amelyre mintegy 800 unitárius, köztük sok fiatal, gyermekes család érkezett - igazi közösségi élményt nyújtott.

A felekezeti hovatartozás és nemzeti identitás megerősítését szolgálta az elmúlt hét végén megtartott, immár 5. tordai-hasadéki unitáriustalálkozó. A több mint 800 résztvevő között jelen voltak a dél- és észak-erdélyi magyar szórványközösségek képviselői is.

Látjuk, hogy az embereknek szükségük van a találkozásra, az együttlétre, ez azért is nagy érték számunkra, mert a kolozs-tordai egyházkör nagy, egymástól meglehetősen távol eső területeket fed le,

a találkozón pedig az észak- és dél-erdélyi szórványközösségek is képviseltették magukat. Jó megtapasztalni azt, hogy ilyen nagy közösségben együtt, tartalmasan töltjük az időt” – értékelte a rendezvényt a Krónikának Dimény József esperes, Alsófelsőszentmihály unitárius lelkésze.

Kérdésünkre ugyanakkor elmondta:

a találkozó a közösségszervezés szempontjából is meghatározó jelleggel bír, mert az ilyen alkalmak megerősítik az emberek felekezeti hovatartozását és nemzeti identitását,

az unitarizmus és a magyarság megélését egyaránt. Mint részletezte, a rendezvény programjait is úgy állították össze, hogy az az indentitás megőrzését, megerősítését szolgálja.

„Fontos az, hogy szép számmal vehettek részt a találkozón a fiatal családok, akik számára remek alkalom kínálkozott arra, hogy jobban megismerjék azt a közösséget, amelyhez tartoznak” – magyarázta Dimény József.

Az ötödik alkalommal megszervezett találkozó idei újdonsága különben az volt, hogy a szentmihályi önkormányzat menedékházának a kertje szolgált a rendezvény helyszínéül. A találkozó szabadtéri istentisztelettel kezdődött, amelyen Koppándi Zoltán, a délnyugat-erdélyi szórványegyházközség lelkésze mondott egyházi beszédet, az énekvezéri teendőket Simándi Teréz torockói kántor látta el. Az ünnepi műsor keretében Dimény József esperes és Novák György felügyelőgondnok köszöntötte a jelenlevőket.

Dimény József úgy értékelt: összességében jól sikerült az esemény, hiszen nagyon sok fiatal, gyermekes család jött el.

Az egynapos rendezvénybe egyébként sokan menet közben kapcsolódtak be, így az előadásokat is nagy érdeklődés övezte.

Dr. Ferenczi Enikő kórházlelkész, mentálhigiénés szakember Spiritualitásunk szerepe mindennapjainkban címmel tartott előadására 120-nál is több ember volt kíváncsi, de az ezt megelőző Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi lelkész Sziklahitű László. Szent László falfreskók az erdélyi templomokban című előadását is érdeklődéssel hallgatták a résztvevők. De Keresztesi Polixéna és Vitus-Bulbuk Emese pszichológusok Nem magánügy. Beszélgetés a nők elleni erőszakról címmű előadása is nagyszámú érdeklődőt vonzott.

Természetesen a közösségi élményhez a szellemi táplálék mellé kellett az is, hogy tizennégy üstben főjön a gulyás, sőt gulyásfőző verseny is volt,

ahol nemcsak a legfinomabb ételeket, hanem az összefogást, a résztvevők közti együttműködést is értékelték.

A szervezők a gyermekekre is gondoltak, akiket gyöngyfűzés, gyöngyfakészítés, rajzolás, íjászat és egyéb tevékenységek vártak. A mozgásra vágyókat az Erdélyi Kárpát-Egyesület tordai tagjai vezették a Tordai-hasadékot ismertető túrákra. Az érdeklődők

megtekinthették az Aranyosszék értékeiről készített fotókiállítást, valamint a 80 éve elhunyt Balázs Ferenc mészkői lelkész, író, népművelő életéről és munkásságáról készített bemutatót.

A találkozáshoz koncert is dukál, így a délután folyamán fellépett a jászboldogházi Csillagvirág Énekkar Egyesület és a püspökladányi Megdöbbent Városlakók zenekar is. Búcsúzóul a résztvevők okleveleket és emléklapokat kaptak, hogy ne felejtsék el egyhamar a közösségi eseményt.