Tárlat nyílik Szilágyi Domokos emlékére Sepsiszentgyörgyön

Krónika 2017. szeptember 16., 11:52

Képzőművészeti kiállítás nyílik Szilágyi Domokos költő emlékére vasárnap 18 órától Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ (Eműk) kiállítóterében.

Az In memoriam Szilágyi Domokos című tárlat Plugor Sándor és Csillag István, Kolumbán Hanna, Ferencz Zoltán, Péter Eszter, Sipos Gaudi Tünde alkotásait sorakoztatja fel – közölte a művészeti központ.

A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Eműk vezetője köszönti, a tárlatot Kányádi Iréne művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadótanára nyitja meg. A rendezvényen a Mácsafej Zenekar és Kolcsár József bemutatja A dolgokról egy földi szellemnek című, Szilágyi Domokos és Fekete Vince műveire született verskoncertjét.

A kiállítás szeptember 19. és október 6. között tekinthető meg.

Szilágyi Domokos (Nagysomkút, 1938. július 2. – Kolozsvár, 1976. november 2.) költő, író, irodalomtörténész és műfordító volt. Már első kötetében átlépte a költői-nem költői versbeszéd közötti határt, s ez a poétikai határátlépés egyben új költői attitűd bejelentése volt.

Eredetisége abban is megmutatkozott, ahogyan a gazdag magyar és egyetemes lírai hagyományba mintegy beleszületve dolgozta ki a maga költői nyelvét.

Értelmezői közül többen felismerték eszmevilágában az egzisztencializmust, nemcsak mint a korszellem egyik jellegzetes megnyilatkozását, hanem úgy is, mint egyetemes emberi helyzet átélését, mint az egyén szabadságharcát.

Halála után 30 évvel az állambiztonsági hivatal levéltárából nyilvánosságra kerültek neki tulajdonított ügynöki jelentések.