Vásárhelyi iskolaügy: Pașcan újraállamosítana, a katolikus egyház szerződést bonthat

Hajnal Csilla , Pap Melinda 2017. szeptember 14., 18:51

A marosvásárhelyi Unirea főgimnáziumnak és a katolikus iskola osztályainak otthont adó épületek visszaszolgáltatásának a felülvizsgálatát kezdeményezte Marius Pașcan PMP-s képviselő. Az egyház szombaton dönt az önkormányzattal kötött szerződés sorsáról.

Fotó: Boda L. Gergely

Az ellenzék soraiba tartozó képviselő, Maros megye volt prefektusa csütörtöki sajtótájékoztatójáról az Agerpres hírügynökség számolt be. Marius Pașcan kijelentette: Lucian Goga prefektust és Dorin Florea polgármestert kérte a római katolikus egyház javára történt restitúció felülvizsgálati kérelmének a benyújtására, ugyanis az általuk vezetett intézmények illetékesek fellépni az ügyben.

A képviselő a korrupcióellenes ügyészség (DNA) álláspontjára hivatkozott, mely egy 2014-ben tett feljelentés alapján megállapította, hogy a restitúciós bizottság 2004-ben törvénytelenül juttatta vissza a marosvásárhelyi iskolaépületeket a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek, de

a DNA azt is hozzátette, hogy az ügy elévült, ezért a restitúciós bizottság tagjai már nem vonhatók felelősségre.

Megkérdőjelezett restitúció

Az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium főépületében ma a Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolájának számító Unirea Főgimnázium, melléképületében pedig a múlt héten megszüntetett, és a Bolyai Farkas Gimnázium jogi ernyője alá utalt Római Katolikus Gimnázium osztályai működnek.

{K1}

A Római Katolikus Státus Alapítvány - az épület gondnokságával megbízott egyházi alapítvány - múlt szombati közleményében arra emlékeztetett, hogy az iskolákat fenntartó marosvásárhelyi polgármesteri hivatallal 2014-ben kötött bérleti szerződés kitér arra, hogy az épületegyüttesben katolikus iskolának is működnie kell.

„Ha nem működhet, abban az esetben az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti, ami senkinek nem állhat érdekében” - idézte a közleményt az MTI.

Marius Pașcan a sajtótájékoztatóján arról igyekezett meggyőzni az újságírókat, hogy a Római Katolikus Státus Alapítvány tulajdonképpen állami vagyont kezel.

Szerinte azért nem kellett volna visszaszolgáltatni az egyháznak az iskolaépületeket, mert az egyház soha nem volt tulajdonosa ezeknek.

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium épületeinek a visszaszolgáltatását a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal is megtámadta, de ennek a pernek a végén a restitúció törvényességét állapította meg a román legfelsőbb bíróság.

 

Fotó: Mediafax

Holló László, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatója korábban

a Krónikának adott interjúban úgy nyilatkozott: „a restitúció nem személyeknek a kívánságától függ, hanem Románia törvényei alapján történik.”

Rámutatott, az ingatlant visszaszolgáltatták, mi több, ezt követően a polgármesteri hivatal a visszaszolgáltatási dokumentumot megtámadta és azt az egyház a törvényszéken megvédte. Tehát nem csupán visszaszolgáltatta az illetékes bizottság, hanem az egyház jogerősen pert is nyert az ügyben.

Sajnos az utóbbi év tapasztalata azt mondatja velem, hogy Romániában olyan mértékű a jogbizonytalanság, hogy mindentől félni kell”

- tette hozzá ugyanakkor az egyház képviselője.

Szombaton döntenek a szerződésről

Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány közgyűlése egyébként szombaton határoz arról, hogy a Római Katolikus Teológiai Gimnázium megszűnése nyomán felbontják-e a marosvásárhelyi önkormányzattal az egykori felekezeti tanintézetnek is otthont adó épület bérlésére vonatkozó szerződést.

Fotó: Boda L. Gergely

Holló László, az alapítvány igazgatótanácsának elnöke lapcsaládunknak arról is beszámolt: ezenkívül

arról is döntenek, hogy milyen jogi lépéseket tesznek a különböző illetékes intézmények ellen, amelyek ellehetetlenítették az iskola ügyének megoldását.

Az egyházi vagyonkezelő intézmény nemrég közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a Maros megyei tanfelügyelőségnek a tanintézet megszűnéséhez vezető döntése biztosította ugyan a gyermekek oktatáshoz való jogát – mivel az osztályok átkerültek a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz –, de a szülőknek a szabad iskolaválasztáshoz való jogát nem.

Így a szülők jogai az egyházi és a világi törvénykönyv szerint is alapvetően sérültek.

Joggal érezzük úgy, hogy kérésünk nem talált meghallgatásra” – olvasható a Jakubinyi György érsek és Holló László által aláírt közleményben.

Hangsúlyozták: több ízben is beszéltek arról, hogy az egyházi tulajdonban levő marosvásárhelyi épületben működnie kell katolikus iskolának, ellenkező esetben az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti, „ami senkinek nem állhat érdekében”.

{K2}

A státus azt is kifogásolja, hogy az oktatási minisztérium javaslatára a Maros megyei tanfelügyelőség a felekezeti iskola osztályait nem összefüggő alegységként, hanem osztályonként sorolta be a Bolyai Farkas Elméleti Líceumba.

„Az intézkedéssel csupán azt a – egyébként törvényben előírt – kötelességüket teljesítették, hogy biztosították a tanulók beiskolázását, hogy egyáltalán iskolába járhassanak gyermekeink” – hívják fel a figyelmet.

Holló László korábban a Marosvásárhelyi Rádiónak azt nyilatkozta:

nyilvánvaló, hogy a minisztérium nem törekedett kompromisszumra, hisz gyakorlatilag megszüntették a tanintézetet.

Például nem vették figyelembe a szándéknyilatkozatát annak a 114 szülőnek, akik oda íratták volna gyerekeiket.

{K3}

„Továbbra is mindent meg kívánunk tenni az iskola létrehozása érdekében. Figyelmeztettük az illetékes intézményeket, hogy ne tekintsék lezártnak a kérdést, minden szükséges további lépést meg fogunk tenni azért, hogy iskolánk Marosvásárhelyen mint római katolikus teológiai líceum létezhessen” – jelentette ki az egyház képviselője.