Több millió euró érkezett a háromszéki mezőgazdaságba

Bíró Blanka 2017. szeptember 14., 14:36

Több millió euró pályázati pénzt hívtak le a háromszéki gazdaszervezetek mezőgazdasági vállalkozások létrehozásának támogatására, termelési és értékesítési láncok népszerűsítésére.

Erről Orbán Miklós, az AgroSic Közösségek Közti Társulás vezetője számolt be a vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén zajló AgroFeszt mezőgazdasági fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón. Mint részletezte,

100 ezer eurós európai uniós támogatást nyertek, kürtőskalács-, mézeskalács- és házikenyér sütők, egy panziós és egy gazda társultak

– a pályázati pénzekből ezeket a termékeket, a termelési és értékesítési láncot népszerűsítik. A tervek szerint egy év alatt 16 rendezvényt szerveznek, honlapot hoznak létre, szórólapokon, óriásplakátokon egyaránt reklámozzák a helyi termékeket.

A hétvégi rendezvényen ugyanakkor megünneplik a LAM Alapítvány megalakulásának 25 éves évfordulóját.

Klárik Attila igazgató a sajtótájékoztatón arról adott hírt, hogy ők szintén 100 ezer eurót nyertek, amiből a tejszövetkezeti ernyőn keresztül a helyi tejtermékeket próbálják hatékonyan piacra juttatni. Elhangzott, további kétmillió eurót hívtak le a humánerőforrás operatív tengelyen, ebből egyenként 40 ezer euróval támogatják 16 vállalkozás létrehozását.

A LAM különben az elmúlt negyedszázad alatt mintegy tízezer ügyfelet szolgálta ki, képzéseket, svájci mezőgazdasági gyakorlatot szervez, a LAM Mikrohitel Rt. pedig jelenleg is több mint ezer aktív hitelt bonyolít le.

Könczei Csaba a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője rámutatott,

az Agrofeszt mérföldkő a háromszéki mezőgazdasági rendezvények sorozatában, megpróbálják városra vinni a falut,

hiszen a városi emberek többsége fenntartásokkal fogadja az agráriumot, ezt szeretnék lebontani.

A helyi termelők közötti verseny mellett ugyanakkor a helyi fogyasztói szokások megváltoztatása is céljuk, hogy a háromszékiek elsősorban ne a szupermarketek polcairól, hanem a helyi termelőktől vásároljanak. A programban lesz szarvasmarha-kiállítás, állatsimogató, sétakocsizás, koncertek és Petre Daea mezőgazdasági miniszter is bejelentkezett.