Szociológus a szurkolói magyarellenességről: a sport a társadalom tükre

Kiss Judit 2017. szeptember 14., 12:33

Megerősödni látszik a lelátók magyarellenessége, ami ellen a szervezőknek, sportszervezeteknek, szponzoroknak és szurkolóknak is kötelességük határozottan fellépni – mondta a Krónikának Péter László szociológus.

Péter László (balra) egy, a témában tartott kolozsvári beszélgetésen

Péter László sportszociológus szerint a KVSC Kolozs Kupa során történt incidensek nem teljesen függetlenek a kosárlabda-Európa-bajnokság kolozsvári csoportmérkőzésein történt magyarellenes megnyilvánulásoktól (zászlóégetés, folyamatos xenofób rigmusok, ultrák szervezett utaztatása Kolozsvárra, érezhető nacionalista felhangok).

A kolozsvári egyetemi tanárnak meggyőződése ugyanis, hogy az U-s ultrák sportcsarnoki „ténykedése” – bár más városok román szurkolóival is összetűzésbe kerültek „ki a nagyobb kakas a szemétdombon” alapon – és

az elmaradt szankciók bátorították a huligánokat arra, hogy minősíthetetlen erőszakossággal lépjenek fel a Kolozsvárra látogató magyarországi szurkolókkal szemben.

„Az eset annál súlyosabb, hogy a konfliktusra magánterületen került sor egy privát jellegű közösségi kupa kapcsán, és nem a stadionban, ahol a tribünök strukturális kényszere sok esetben szimbolikus és verbális agresszióra sarkall” – fejtette ki az incidens kapcsán a Krónika megkeresésére Péter László.

{K1}

Mint fogalmazott, előre megfontolt fizikai erőszak szándékával érkeztek a helyszínre az egyébként társadalmi okok miatt súlyosan frusztrált és agresszióra diszponált kolozsvári ultrák, akik jobb híján magyarellenességükkel kívánnak társadalmi elismerést szerezni maguknak.

Remélhetőleg elszigetelt esettel állunk szemben és a média, a társadalom és a hatóságok példásan fellépnek majd. Mivel a sport és a stadion a társadalom tükre,

mindez nem független az általános román–magyar viszonyoktól, de a hatóságok lagymatag magatartásától sem.

A hazai sportvilágban, kiváltképp a labdarúgásban a Sepsi OSK elsőligás szereplése folytán megerősödni látszik a lelátók magyarellenessége, ami ellen a szervezőknek, sportszervezeteknek, szponzoroknak és maguknak a békés és szórakozni vágyó szurkolóknak egyaránt kötelességük határozottan fellépni” – fogalmazott.

{K2}

Rámutatott, jelen incidens kapcsán a rendőrség feladata a tettesek előállítása, akik ellen akár a közösség elleni izgatás, garázdaság vagy testi sértés vádakat is fel lehet hozni, a focistadionokban lassan menetrendszerűen elhangzó magyarellenes rigmusok ellen pedig ott van a „Legea lui Mitică” néven elhíresült 2008/4-es törvény, amit egyszerűen csak alkalmazni kellene.