Szokatlan módon hívja fel a figyelmet Kiskapus polgármestere az ivóvízgondokra

Krónika 2017. szeptember 14., 11:44

Gyalog tervez a fővárosba menni a Szeben megyei Kiskapus polgármestere, Daniel Tudor Mihalache, hogy ily módon hívja fel a központi közigazgatás figyelmét az általa képviselt település súlyos ivóvízgondjaira.

Daniel Tudor Mihalache, Kiskapus polgármestere

Az elöljáró közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben felidézi, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás egyik feltétele volt a környezetvédelmi problémák rendezése, ezért Románia 11 évvel ezelőtt felvállalta, hogy infrastrukturális befektetéseket valósít meg a két súlyos környezeti gondot jelentő településen: Kiskapuson és Zalatnán. A csatlakozás után azonban a kormány nem ültette gyakorlatba a projekteket.

Daniel Tudor Mihalache közölte: Kiskapus városa jelenleg a környezetvédelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó forrásból szerzi be a nyers (szűretlen és tisztítatlan) vizet, a törvény által megszabott áron, vagyis 1000 köbméter nyersvízért 50 lejt fizet.

„Ez a legmagasabb ár, amit Romániában fizetni kell olyan vízért, ami ráadásul nem is iható” – teszi hozzá a polgármester.

Mihalache a gyalogos meneteléssel akarja felhívni a kormány és az illetékes hatóságok figyelmét, hogy kötelesek betartani válallásaikat. Tájékoztatása szerint már számos alkalommal járt a fővárosban a város ivóvízgondjainak megoldása érdekében. „Több ezer kilométert tettem meg hiába, mert kormányaink nem értik, milyen fontos a 21. században az ivóvíz, főleg, hogy az európai közösség tagjai vagyunk” – olvasható az elöljáró közleményében.

„Most ismét meg fogom tenni ezt az utat, de nem autón vagy vonaton, hanem gyalog, egy zarándokúton, amit azért vállalok, hogy a hatóságok lehetővé tegyék számunkra a normális életet” – írta Kiskapus polgármestere.