Rostás Szabolcs 2017. szeptember 14., 11:22

Közveszélyes ultrák

Alig telt el egy hét azóta, hogy a kosárlabda-Európa-bajnokság keretében Kolozsvárt rendezett román–magyar mérkőzés előtt történt zászlóégetés kapcsán kommentáltuk a sporthuliganizmust, és újabb szurkolói randalírozás borzolja a kedélyeket.

A korábbinál még súlyosabb incidens, hiszen az Universitatea futballklub ultrái ezúttal előre megfontolt szándékkal arra készültek, hogy erőszakkal torolják meg korábbi sérelmeiket a Kolozsvári CFR magyar szurkolóin és azok magyarországi vendégein. Ráadásul olyan rendezvényre rontottak rá, amelyen gyerekek és terhes nők is részt vettek.

Ugyanazokról az elvakultan magyarellenesnek és bajkeverőnek számító román drukkerekről van szó, akik az elmúlt évtizedek során elsősorban idegengyűlölő és agresszív magatartásukkal tűntek ki a többi román szurkolótábor tagjai közül. Számukra ugyanúgy a román nemzeti identitás szerves része a klub iránti rajongás, mint a magyarok gyűlölete, ez az életérzés különösen a Gheorghe Funar expolgármester fémjelezte, ultranacionalista ámokfutásos időszakban terebélyesedett el.

A helyzet tehát rendkívül súlyos, a számtalan verbális és fizikai agresszió miatt az ellenlépések nem tűrnek halasztást. Üdvözlendő, hogy az U klubelnöke elítélte az együttes ultráinak cselekedetét, ez azonban nem elég.

Itt az ideje, hogy a közel százéves kincses városi gárda a sarkára álljon, és kiközösítse soraiból a szurkolói elnevezésre és minőségre méltatlan garázdákat, akik kizárólag ártanak a klubnak, és súlyosan rontják a hírnevét.

Mindazonáltal a nyomozó hatóságoknak sem szabad kesztyűs kézzel bánniuk az agresszorokkal, és a korábbi elnéző magatartásukkal ellentétben (lásd például a futni hagyott zászlóégetők esetét) a törvény minden szigorával le kell sújtaniuk a támadókra, egyszer s mindenkorra példát statuálva.

Lényeges elem egyébként, hogy a felelősségre vonásnak nem azért kell megtörténnie, mert román futballhuligánok támadtak magyar szurkolókra. Hiszen a kolozsvári U ultráinak magaviselete nem „magyar ügy”, itt elsősorban nem az incidensek etnikai vetülete a fontos (bár attól sem lehet elvonatkoztatni).

Azt kell figyelembe venniük a klub, a rendvédelmi szervek és az igazságszolgáltatás képviselőinek, hogy ezek a vadállatok az egész társadalomra veszélyesek, és közbiztonsági kockázatot jelentenek, hiszen ugyanúgy gyűlölik a rivális csapatok (román) szurkolóit is, és nem riadnak vissza a rendőrökkel, csendőrökkel való összetűzésektől sem. Felelősségre vonásukat, jobb útra térítésüket egyaránt megköveteli a törvény és a sport szelleme.

{K1}