Őrizetben Dorin Cioabă, a romák adócsalásba keveredett királya

Krónika 2017. szeptember 13., 23:09

Huszonnégy órára őrizetbe vette a rendőrség az önmagát a romák nemzetközi királyának tituláló Dorin Cioabát a több megyére kiterjedt adócsalási ügyben. A hatóságok lefoglaltak mintegy 250 ezer euró értékű készpénzt és luxusautót is.

Ügyvédből gyanúsított. A jogász végzettségű Dorin Cioabă romakirályt adócsalással gyanúsítja a rendőrség

Bukaresti sajtóbeszámolók szerint a nagyszebeni cigányvajda őrizetbe vételére Drobeta Turnu Severinben került sor szerda este, miután a rendőrség kihallgatta Dorin Cioabát, valamint a feleségét, Sighișoarát is.

A rendőrség egyelőre annyit közölt, hogy három Mehedinţi megyei férfit vettek őrizetbe az adócsalási és pénzmosási ügyben. Mindazonáltal Sighişoara Cioabă a kihallgatása után szabadon távozhatott. A hatóságok lefoglaltak két luxusgépkocsit, 792 500 lej, 47 935 euró és 800 dollár készpénzt, valamint 97 ezer lejt egy bankszámlán.

Szerda reggel összesen 28 helyszínen – nyolc megyében és Bukarestben – folytatott házkutatást a Mehedinţi megyei rendőrség egy kiterjedt adócsalóbanda ügyében.A rendőrség tájékoztatása szerint az adócsalással és pénzmosással gyanúsított személyek illegális ügyleteik révén

több mint 5 millió euróval károsították meg az államot, miután 2009 és 2014 között 18,4 millió euró értékű fiktív kereskedelmi tranzakció révén jogosulatlanul visszaigényelték az általános forgalmi adót (áfa).

Dorin Cioabă a nagyszebeni otthonában lezajlott házkutatást követően újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a feleségével egyaránt ártatlanok. A nemzetközi romák királya titulust az apjától, Florin Cioabától megöröklő, egyébként jogász végzettségű cigányvajda elmondta, felesége cége ólmot vásárolt attól a Mehedinţi megyei Strehaián működő kereskedelmi társaságtól, amely ellen nyomozás indult.