Futballhuliganizmus: a belügyminiszterhez fordult az RMDSZ elnöke

Krónika 2017. szeptember 13., 21:55

Levélben tájékoztatta a kolozsvári román futballszurkolók kirobbantotta incidensről Carmen Dan román belügyminisztert szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A politikus azt követően fordult a belügyminisztériumhoz, hogy a kolozsvári Universitatea futballcsapat ultrái egy hétvégi sportrendezvényen a Kolozsvári CFR 1907 magyar szurkolóira és az amatőr focitorna további résztvevőire támadtak. Kelemen Hunor levelében azt kéri: a belügyminisztérium tegyen meg minden szükséges lépést azért, hogy a hatóságok részletesen vizsgálják ki a történteket.

A szövetségi elnök közölte: a hatályos nemzeti és nemzetközi szabályozások tükrében súlyosnak tartja, hogy 2017 Romániájában zárt sportrendezvényen magyar emberekre támadnak.

Kifogásolja azt is, hogy a csendőrség csak azt követően indított vizsgálatot az ügyben, miután egy helyi sajtóorgánum beszámolt a magyarellenes incidensről.

„Az RMDSZ felháborítónak tartja a történteket. Elítéli a provokátorok magatartását, továbbá elfogadhatatlannak tartja, hogy azok, akiknek a rend őreiként a helyzet megoldására kellett volna sietniük, elmulasztották megtenni a szükséges lépéseket. A kivizsgáláshoz az kellett, hogy médiavisszhang övezze az esetet” – idézte Kelemen Hunort a szövetség hírlevele.

Az RMDSZ elnöke úgy véli, hogy a magyarellenes hangulat a sportszurkolók körében még inkább felerősödni látszik az utóbbi időszakban. Szerinte ezt jelzi a Funar-korszak legsötétebb periódusának hangulatát megidéző incidens is. „A sport a versengésről szól, de nem egymás gyűlöletéről. Megtestesíti mindazt, aminek fontos értékként kell jelen lennie társadalmunkban, a többség-kisebbség viszonyában is. De ez sosem lehet a megosztottság, csakis a kölcsönös tisztelet, a tolerancia és a sportszerűség” – összegzett Kelemen Hunor.