Fotókon a Szamos változó arca

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 13., 20:32

Hivatásos és amatőr fotósok munkáiból nyílt tárlat a kincses városbeli Cărturești könyvesboltban, a változó Szamos elnevezésű fotópályázatot a „Someș Delivery” projekt keretében hirdette meg a könyvesbolt és az építészek rendje.

Alina Andrei nyertes fotója Fotó: Alina Andrei

A projekt a Szamos-part zöldövezetként való megőrzését tűzte ki céljául. Mihai Mateiu, a projekt vezetője elmondta, a kiírásra bárki jelentkezhetett, összesen hat díjat osztottak ki. A Someș Delivery a Cărturesti könyvesbolt és az építészek rendje közös kezdeményezéseként a bukaresti Street Delivery elnevezésű projekt nyomán indult útnak 2014-ben.

Lényeges különbség a kettő között, hogy míg az egyik egy kulturális eseményhelyszínként működő sétányt szeretne létrehozni Bukarest belvárosában, addig Kolozsvár annyira nem áll rosszul sétálóutcák tekintetében (nem mintha itt nem lenne rá szükség), ezért

a projektbe bevont urbanisztikai szakértőkkel úgy döntöttek, hogy az elhanyagoltnak tűnő Szamos-partot veszik pártfogásukba

– magyarázta Mihai Mateiu. Mint részletezte, a Szamos-partban rejlő lehetőségeket szinte semmilyen formában nem használják ki, nincsenek tevékenységek, események, csak nagyon kevés helyen lehet szabadidős, rekreációs céllal megpihenni a folyó partján.

Úgy tűnt, hogy a város hátat fordított a Szamosnak, nem törődik vele, az autós forgalom pedig elkülöníti a folyópartot a város nagyobb parkjaitól.

Ezért kezdtünk el foglalkozni a Szamos-parttal, mert óriási kiaknázatlan lehetőséget láttunk benne a szabadidő eltöltésére” – részletezte. Mateiu elmondta, igyekeztek civil öntudatra ébresztő kulturális rendezvényeket szervezni, elkerülve, hogy egy újabb fesztivált hozzanak létre a fesztiválokkal amúgy is telített Kolozsváron.

Hellyel-közzel a közintézményekkel is együtt tudtak működni, azonban a folyóparton élő helyi közösségről csalódottan állapították meg, hogy valójában nem is alkotnak közösséget. A többségüknek még csak elvárásaik sincsenek a közterek elrendezését illetően.

Azt hiszem, a probléma gyökere mélyebb, az oktatási rendszerünkben rejlik,

ahol nem elvárás, hogy saját ötletei legyenek az embernek” – mutatott rá az általános közömbösség okaira Mihai Mateiu.

A fotópályázat harmadik díját és a vele járó 300 lejt Ștefan Pop nyerte a zsűri hivatalos indoklása szerint a művészi kivitelezés minőségéért. A második helyért járó 500 lej Miruna Moldovan jutalma lett képeinek tartlami sokszínűsége miatt. A 700 lejes fődíjat pedig Alina Andrei, aki a legjobban sikerült fotóriportot készítette el, a zsűri értékelése szerint a képek alá írt szöveg irodalmi igényességű volt.