Szászvárosban és Szászsebesen is megfékezték a lángokat

Krónika 2017. szeptember 13., 17:28

Visszatérhettek szerdán otthonukba a szászvárosi olajgyárnál keletkezett tűz miatt kedd este kilakoltatott személyek. A füst terjedése miatt a gyár közelében található öt tömbházból költöztették ki az embereket.

Fotó: Hunyad megyei katasztrófavédelem

Ovidiu Bălan polgármester az Agerpres hírügynökségnek elmondta, szerdán reggel még füstölt néhány tűzfészek, a városban pedig enyhe égett olajszag terjengett.

Feszült hangulat volt a városban. Az emberek aggódtak, de már megnyugodott mindenki.

Az iskolák és óvodák normális körülmények között működnek” – nyilatkozta a Hunyad megyei város elöljárója.

Hozzátette: a környezetvédelmi ügynökség mintát vett a levegőből, de a mérések alapján aggodalomra nincsen ok. A városvezető azt is elmondta, a hatóságok figyelemmel követik a gyár közelében található szennyvíztisztító telepet, hogy az üzem területéről minél kevesebb szennyezett víz kerülhessen a rendszerbe.

Szászváros polgármestere hangsúlyozta:

a vállalat, amelynél a tűz keletkezett, kozmetikumokhoz és gyógyszerekhez felhasználható esszenciális olajakat gyártott.

A cég vezetősége román, és több mint 120 alkalmazottjuk van.

A szászvárosi gyárnál kiütött tűzben egy 27 éves fiatal égési sérüléseket szenvedett, négyen pedig füstmérgezést kaptak. A keddről tegnapra virradó éjszaka folyamán több mint 50 Hunyad, Fehér, Szeben, Temes és Gorj megyei tűzoltó vett részt az oltási munkálatokban.

A lángok ötezer négyzetméteres felületre terjedtek ki, 12 órányi munka után ezt sikerült 100 négyzetméterre csökkenteni.

A Hunyad megyei környezetvédelmi ügynökség által a gyár közelében elhelyezett, a levegő minőségét ellenőrző mérőberendezés a tervek szerint a tűz eloltását követően egy hétig még üzemelni fog.

A várostól nem messze fekvő Fehér megyei

Szászsebesen eközben a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó üzemének udvarán tárolt fahulladék gyulladt ki kedd délután

minden bizonnyal a szél által sodort szikrák miatt. A hírügynökség beszámolója szerint a tűzben 15 tonna fűrészpor és fahulladék semmisült meg. Négy tűzoltókocsival fékezték meg a lángokat és egy SMURD mentőkocsi is a helyszínre érkezett.

A Fehér megyei készenléti felügyelőség közleménye szerint valószínűleg a szél által sodort szikrák ráestek a gyúlékony anyagokra, és emiatt ütött ki a tűz. A gyár igazgatója, Răzvan Cosma szerint

a tűz során egyetlen alkalmazott élete sem volt veszélyben, és sérültek sem voltak,

ugyanis a belső szabályzatnak megfelelően a gyár tűzoltócsapata azonnal nekilátott a lángok eloltásának, és értesítették a tűzoltókat is.

A Schweighofer cégcsoportnak öt üzeme működik Romániában, a szászsebesi gyárat 2003-ban nyitották meg.