A lakossággal keresteti a rendőrség a kolozsvári román–magyar szurkolói összecsapás főkolomposait

Krónika 2017. szeptember 13., 12:51

Felhívást intézett a Kolozs Megyei Rendőr-főkapitányság a lakossághoz a magyar és román futballszurkolók között a hét végén történt tömegverekedés ügyében. Az incidens főszereplői a Kolozsvári U magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült ultrái voltak.

Fotó: NCN Cluj Napoca

A román és magyar futballszurkolók közötti összecsapásról kolozsvári hírportálok számoltak be. A Maszol.ro és a Ziardecluj.ro portál beszámolója szerint a kolozsvári Universitatea futballklubhoz tartozó futballhuligánok botokkal és láncokkal támadtak szombaton a rivális Kolozsvári CFR 1907 futballklub magyar szurkolói csoportja által rendezett amatőr futballkupa résztvevőire.

A KVSC 1907 nevű magyar szurkolói csoport a kolozsvári Fellegvár dombon egy bérelt sportpályán nyolcadik alkalommal szervezte meg azt az amatőr futballkupát, amelyre erdélyi, magyarországi és felvidéki magyar amatőr csapatokat hívnak meg. Amint az egyik, neve elhallgatását kérő szurkoló a Maszol.ro-nak elmondta: a focikupa inkább családi piknikhez hasonlít: a csapattagok családostul vesznek részt rajta, és a mérkőzések között sörözéssel, flekkensütéssel töltik az időt.

Az MTI tájékoztatása szerint a sporteseményt a kolozsvári CFR 1907 nagy riválisának számító kolozsvári Universitatea szurkolóihoz tartozó futballhuligánok zavarták meg, akik behatoltak a zártkörű rendezvénynek otthont adó sporttelepre, és CFR-ellenes, valamint magyarellenes jelszavakat skandáltak. A szervezők először kitessékelték őket, de nemsokára botokkal és láncokkal felfegyverkezve tértek vissza. A kirobbant tömegverekedés a támadók elkergetésével végződött. A telefonon riasztott csendőrség már csak a verekedés utáni állapotokat láthatta.

Fotó: NCN Cluj Napoca

A CFR szurkolói csoportjának a tagja elmondta: feljelentést tesznek az Universitatea ultrái ellen a rendőrségen. Hozzátette, nem azt fájlalják, hogy néhányuknak beverték a fejét, hanem azt, hogy a véres csatajelenetek a feleségek és gyermekek szeme láttára történtek. Azt is hozzátette: ilyen iszonyatos etnikai gyűlölettel még soha nem szembesült.

A Kolozs megyei rendőr-főkapitányság szerdán közölte, bár eddig nem érkezett feljelentés a tömegverekedés kapcsán, csend- és közrendháborítás, valamint összetűzések miatt hivatalból eljárást indított a szeptember 9-én történt incidens kapcsán.

Közölték, a helyszínre kiszállt rendvédelmi alakulatok három férfit előállítottak, és a kapitányságra szállították őket a „történtek tisztázása érdekében”. A rendőrség nem pontosította, hogy az előállítottak melyik csoporthoz tartoztak. A közlemény kitért arra is, hogy a rendőrök jegyzőkönyvet készítettek a történtekről, a dossziét pedig továbbították az illetékes ügyészségnek.

A Kolozs Megyei Rendőr-főkapitányság ugyanakkor azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy az elkövetők azonosítása és a felelősségre vonás érdekében jelezze a hatóságoknak, ha bármilyen információval, fénykép- vagy videofelvételekkel rendelkezik a tömegverekedéssel, valamint az abban résztvevő személyek kilétével kapcsolatban. Az információkat a következő e-mail címre lehet eljuttatni: clujnapoca@cj.politiaromana.ro

Fotó: NCN Cluj Napoca

A kolozsvári NCN televíziónak nyilatkozva az Universitatea menedzsere, Ioan Ovidiu Sabău elítélte a csapata szurkolóinak magatartását. „Nem tudok egyetérteni ezzel a viselkedéssel. A hatóságoknak tenniük kell a dolgukat, azért fizetjük őket” – nyilatkozta a volt válogatott labdarúgó. Az Universitatea szurkolói csoportjának az egyik név nélkül nyilatkozó képviselője a Ziardecluj.ro portálnak elmondta: nem a kolozsvári CFR szurkolóival volt nézeteltérésük, hanem a Ferencváros és a Videoton szurkolóival, akikkel 1998 óta nyílt konfliktusban állnak, és azóta minden alkalmat kihasználnak arra, hogy megbosszulják a csaknem két évtizede Budapesten elszenvedett sérelmeket.