Elindult a második óvodai csoport a Kolozs megyei Györgyfalván

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 13., 11:48

Megnyugodhatnak a Kolozsvár melletti Györgyfalván élő szülők, a tanfelügyelőség ugyanis engedélyezte a második magyar óvodai csoport elindítását. A gyermekeket már szerda reggeltől várják.

Illusztráció Fotó: Veres Nandor

Szerda reggeltől már működik a Kolozsvár melletti Györgyfalván a szülők által kért második magyar óvodai csoport, amelynek elindítását a hétfő este véget ért ülésén hagyta jóvá a Kolozs megyei tanfelügyelőség – közölte a Krónikával Török Zoltán. A főtanfelügyelő-helyettes rámutatott:

a csoport az általános gyakorlatnak megfelelően reggel 8 órától 13 óráig várja a gyermekeket – ezenkívül egyébként egy magyar napközi csoport is működik az Erdőfelekhez tartozó faluban.

Török azt is elmondta: már értesítették azt az óvónőt, aki korábban megígérte, hogy amennyiben engedélyezik a csoportot, szívesen elvállalja, hogy ma reggel meg is kezdhetik a tevékenységet. Egy munkatársa révén pedig, aki Györgyfalván él, már a szülőkkel is közölték a jó hírt.

A főtanfelügyelő-helyettes arról is beszámolt: további három városban,

Désen, Szamosújváron és Tordán a szülők azt kérték, hogy a már létező óvodai csoportokat alakítsák napközis csoportokká,

azaz tegyék lehetővé, hogy hosszabbított programmal működjenek.

A tanfelügyelőség vezetőtanácsa úgy határozott, erről a hét második felében döntenek, előbb ugyanis fel kell mérniük, hogy a Kolozs megye számára jóváhagyott tanügyi álláskeretből hány szabad munkahely áll még rendelkezésükre. Kifejtette: megyeszinten akadnak olyan osztályok, amelyek végül nem indultak el az előzetes jóváhagyás ellenére, az így megmaradó keretből gazdálkodhat a tanfelügyelőség.

Reménykedem, hogy a három kérésből legalább egy még idén teljesül”

– fogalmazott a Krónikának Török Zoltán.

A györgyfalvi szülők a nyár folyamán aláírást gyűjtöttek, és több beadványt is benyújtottak a tanfelügyelőségre a második magyar óvodai csoport elindítása érdekében. Erre főként azért van szükség, mert

az utóbbi években több fiatal, kisgyerekes család költözött a faluba, a tendencia pedig jó eséllyel folytatódik, a demográfiai mutatók tehát egyértelműen pozitívak.

A szülők júliusi közleményükben rámutattak: Györgyfalva óvodájába a 2017/2018-as tanévre 38 magyar kisgyereket írattak be, ezen felül 12 olyan gyermek neve került fel a listára, akik 2018-ban töltik be a 3 évet, szüleik azonban már most kifejezték igényüket, hogy a kicsik a falu óvodájába járjanak. A szülők akkor még joggal aggódhattak, hiszen a nyár elején csak szóbeli ígéretet kaptak a tanfelügyelőségtől.