Közel félezer lakost evakuáltak a tűzvész miatt Szászvárosban

Krónika 2017. szeptember 13., 09:56

Sikerült lokalizálni a tüzet a szászvárosi festékgyárnál a keddről szerdára virradó éjszaka, ám az oltás még folyamatban van. A tűzvész miatt több száz lakos volt kénytelen elhagyni az otthonát.

Fotó: Hunyad megyei katasztrófavédelem

Fabius Kiszely Hunyad megyei prefektus az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, az oltással párhuzamosan felmérik a keletkezett füst környezetre gyakorolt hatását.

Ugyanakkor a környezetvédelmi őrség és a Román Vízügyi Hatóság illetékesei is terepen vannak, hogy felmérjék a vizek állapotát.

A kedd éjszaka folyamán több mint 50 Hunyad, Fehér, Szeben, Temes és Gorj megyei tűzoltó vett részt az oltási munkálatokban.

Ötezer négyzetméteres felületre terjedtek ki a lángok, 12 órányi munka után ezt sikerült 100 négyzetméterre csökkenteni.

A sűrű, fekete füst miatt a katasztrófavédelmi hatóságok kedden este elrendelték mintegy négyszáz, a festékgyár közelében található tömb- és lakóházakban élő lakos ideiglenes kitelepítését. Az evakuált szászvárosiak többsége rokonoknál, mások a helyi sportcsarnokban töltötték az éjszakát.

A Hunyad megyei környezetvédelmi ügynökség elhelyezett a gyár közelében egy mérőberendezést, amely a levegő minőségét monitorozza. Ezt a tervek szerint a tűz eloltását követően egy hétig még üzemeltetni fogják a helyszínen.

A hatóságok továbbra is azt javasolják a lakosságnak, hogy ne menjenek a festékgyár közelébe, és tartsák csukva az ajtókat, ablakokat, hogy elkerüljék a füst belélegzését.