Európai Számvevőszék: Romániában is javult az ivóvíz minősége

MTI 2017. szeptember 12., 22:55

Az uniós finanszírozásnak köszönhetően az utóbbi években javult az ivóvíz minősége Bulgáriában, Magyarországon és Romániában, de még további jelentős forrásokat kell beruházni ezen a területen – közölte az Európai Számvevőszék kedden.

Fotó: Pál Árpád

A tájékoztatás szerint a vizsgálat az ivóvíz minőségének javítására szolgáló uniós fellépésekre irányult a három tagállamban. Az ellenőrzés a tagállamok uniós csatlakozásától 2016 végéig tartó időszakra terjedt ki. A számvevők összességében úgy találták, hogy – elsősorban ez elmúlt évek jelentős uniós beruházásainak köszönhetően – javult az ivóvízhez való hozzáférés és a szolgáltatás minősége.

A számvevők szerint azonban vannak még olyan területek, ahol a közellátási hálózaton biztosított ivóvíz nem felel meg maradéktalanul az 1998-as ivóvíz-irányelvben előírt uniós normáknak.

Ezenfelül további jelentős tagállami köz- és magánberuházásra lesz szükség ahhoz, hogy az érintett tagállamok teljes lakossága jó minőségű ivóvízhez juthasson hozzá, és hogy biztosítani lehessen az uniós finanszírozással megvalósuló beruházások megfelelő fenntartását.

A három érintett országnak 2020 végéig több mint 6 milliárd eurót kell beruháznia ezekbe a hálózatokba. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap 2007 és 2020 közötti időszakra összesen 3,7 milliárd euró támogatást nyújt az ivóvíz-szolgáltatás biztosításához és igazgatásához Bulgária, Magyarország és Románia számára.

Az Európai Unió 1975 óta vízügyi jogszabályokkal védi a fogyasztókat és a vízhasználókat a káros hatásokkal szemben. 1980-ban elfogadták, majd 1998-ban felülvizsgálták az emberi fogyasztásra szánt vízre vonatkozó normákról szóló ivóvíz-irányelvet, amelynek jelenleg is folyamatban van egy újabb felülvizsgálata – közölte a számvevőszék.