Udreának kifejezetten tetszett a MOL inkriminált Legendárium-térképe

Krónika 2017. szeptember 12., 17:09

A magyarellenes megnyilvánulások révén Románia kereskedelmi kapcsolatai és érdekei is veszélybe kerülhetnek – figyelmeztet az RMDSZ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálata a MOL Székelyföld-térképei kapcsán.

Elena Udrea volt turisztikai miniszter az inkriminált térképpel Fotó: Facebook/Fazakas Szabolcs

Erre annak nyomán hívták fel a figyelmet, hogy Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke nemrég a Mol benzinkutak bojkottjára szólította fel a romániai autósokat, mivel a töltőállomásoknál „az autonóm Székelyföld” térképet forgalmazzák.

Szomorú, hogy a romániai magyar kisebbség ellenségképe ezzel az esettel is erősödött,

és a román többség egyes tagjai körében kezd egyre divatosabbá és rendszeresebbé válni minden ilyen jellegű provokáció” – fogalmazott Benkő Erika sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője.

Hozzátette: feltett szándékuk, hogy a hasonló esetekről minden illetékes hazai és nemzetközi fórumnak beszámoljanak. A szolgálat ugyanakkor hírlevelében pontosít, mint rámutatnak: az Eugen Tomac, a PMP ügyvezető elnöke által a csíkszeredai Mol-benzinkúton lefényképezett, turisztikai látványosságokat népszerűsítő térkép nemcsak a Székelyföldet, hanem a szászok földjét is ábrázolja.

Emlékeztetnek: amint arra a Mol Románia által kiadott közleményben is felhívják a figyelmet,

a Székelyföldi Legendárium csapata által készített térképek a kőolajipari vállalat által kezdeményezett, 2011-ben induló, az akkori regionális fejlesztésért és turizmusért felelős minisztérium által is támogatott kampány részét képezik,

amelynek célja népszerűsíteni az ország egyes régióinak látványosságait.

Hasonló, helyi turisztikai célpontokat ábrázoló térképek megtalálhatóak a Mol mindegyik töltőállomásán, például Moldvában is.

Fotó: Facebook/Eugen Tomac

Az ügy pikantériája egyébként, hogy annak idején éppen a Traian Băsescu bizalmasaként ismert

Elena Udrea az akkori, Emil Boc által vezetett kormány turisztikai minisztereként támogatta a térképek elkészítését és népszerűsítését.

Fazakas Szabolcs, a Legendárium-projekt vezetője ezt egy Facebook-bejegyzéshez fűzött hozzászólásban fotóval is bizonyítja. Fazakas a Főtér.ro portálnak elmondta: Udrea támogatása nemcsak szimbolikus volt, hanem anyagilag is hozzájárult volna a térképek elkészüléséhez, a szaktárcánál ugyanis EU-s alapokra pályáztak.

A pénzt ugyanakkor nem kapták meg időben, Elena Udreát pedig később leváltották, ezért a pályázatot visszavonták a Legendárium-projekt illetékesei.