Araszol a Start-up Nation, a rendszer átláthatatlanságára panaszkodnak a pályázók

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2017. szeptember 12., 12:41

Türelemre intik a Krónikának nyilatkozó illetékesek a Start-up Nation Románia program keretében támogatásra váró pályázókat, akiket azonban aggaszt, hogy a kis- és közepes vállalkozásokért felelős minisztérium nem kommunikál velük.

Fotó: Start-up.ro

Átláthatatlan a kezdő vállalkozók támogatására kezdeményezett Start-up Nation Románia program, nincs hivatalos tájékoztatás, és a benyújtott pályázatok elbírálása sem a várt ütemben történik – panaszolták el a Krónikának érintett kezdő vállalkozók vagy pályázatírók.

Az illetékesek szerint zajlik az elbírálás, és már az első szerződéskötések is megtörténtek.

Még inkább okot ad az aggodalomra Ilan Laufernek, a kis- és közepes vállalkozásokért felelős tárca vezetőjének a napokban tett beismerése, miszerint jelen pillanatban valóban nincs pénz a programra, a szeptember végére ígért költségvetés-kiigazításra várnak. Ám akkor sem kapja meg a minisztérium a teljes összeget, Laufer 500 millió lejben bízik.

Meglátása szerint azokat a pályázatokat, amelyeket a kezdő vállalkozók banki hitelből terveztek megvalósítani, el lehet indítani a kölcsönből, az állami finanszírozás pedig leghamarabb a következő büdzsémódosítást követően megérkezik.

„Ez így, ahogy van, botrányos”

Egy, a a Start-up Nation program keretében pályázó olvasónktól megtudtuk, július 14-én benyújtotta pályázatát, azóta se kép, se hang, holott a miniszter korábban azt nyilatkozta, szeptemberben már szerződéskötések lesznek. Az illetékes minisztérium honlapján a határidő után megjelent közlemény után semmilyen hírt nem közöltek: sem azt, hogy hozzáfogtak az értékelésekhez, sem azt, hogy eddig kik nyertek.

Személyes ismeretségi körömből véletlenszerűen tudtam meg, hogy valakit értesítettek, miszerint nyert,

én pedig továbbra sem tudom, hogy az enyémet vajon elbírálták, vagy sem: egyáltalán hol tartanak a folyamatban” – panaszolta el lapunknak neve elhallgatását kérő olvasónk. Mint rámutatott, míg az első fél év kommunikációja nagyon aktív volt a program tekintetében, utána épp akkora lett a csend.

„A legfelháborítóbb, hogy a napokban a miniszter azt nyilatkozta: a költségvetés módosításáig nincs keret a Start-up Nation-pályázatok támogatására. Ez hihetetlen! Belevisznek a pályázásba közel 20 ezer fiatal, kezdő vállalkozót, reményt keltenek, aztán jöhet a nagy csalódás.

Ez így, ahogy van, botrányos. Sajnos jellemző az egész kormány működésére. Csak mi isszuk meg a levét”

– fakadt ki a fiatal vállalkozó, aki ennyi idő elteltével már nagyon szeretné tudni, hogy hányadán is áll.

Hivatalos lista híján sokan aggódnak

Átláthatatlanná teszi a programot, hogy nincs hivatalos lista a nyertes pályázókról, és azokról, akik már aláírták a finanszírozási szerződést – fogalmazott hasonlóképpen lapunk megkeresésére Burista Lóránd, a Goodwill Consulting pályázatírója.

Kifejtette, ő is úgy tudja, hogy folyamatban van az elbírálás, az iratcsomók ellenőrzése, egyenként értesítik a pályázókat, van olyan is, aki már aláírta a szerződést, másokat behívtak hiánypótlásra. Ugyanakkor Burista is azt tapasztalta, hogy aki még nem kapott semmilyen értesítést, visszajelzést, aggódik, hiszen csúsztak a határidők.

Illetékes: folyamatosan zajlik az elbírálás

Türelemre inti a Start-up Nation Románia programra pályázókat Török Csaba, a kis- és középvállalkozók területi hivatalának igazgatója. A marosvásárhelyi szakember a Krónika érdeklődésére rámutatott,

folyamatosan zajlik a pályázatok feldolgozása, elbírálása, s amint egy iratcsomó átment a szűrőn, értesítik a vállalkozót, és megkötik a szerződést.

A Török Csaba által vezetett hivatalhoz Maros, Hargita és Fehér megyék tartoznak, az igazgató elmondta, öt munkatárssal dolgoznak a pályázatok elbírálásán, nagy munka, és már csak a szerződések előkészítésével is sok idő eltelik. Éppen ezért Török türelemre inti a vállalkozókat, meglátása szerint a szeptember 27-ei határidőig sikerül feldolgozni az iratcsomókat, legtöbb néhány napos csúszásra számít.

Az igazgató tájékoztatása szerint

országos szinten több mint 19 ezer pályázatot nyújtottak be, ebből 9500 kezdő vállalkozásnak van esélye arra, hogy első körben megkapja a támogatást.

Nem a beérkezés, hanem a pontszámok függvényében rangsorolták a pályázatokat, így a minisztérium honlapján megtalálható listán az első 9500 pályázó számíthat a finanszírozásra, részletezte az igazgató.

Tájékoztató a programról Fotó: UIET

A térségi hivatalok eddig az első 2000 iratcsomót dolgozták fel, azokkal már megkötötték a szerződést, az ütemterv szerint ezen a héten következnek a 2000-4000 közötti iktatószámmal nyilvántartásba vett finanszírozási kérések, jövő héten 4000-6000 között, majd a hónap végére marad a 9500-as lista utolsó negyede. Török Csaba szerint

elenyészően kevés a sikertelen pályázók aránya, az eddig feldolgozott iratcsomók mindössze 8 százalékát utasították el.

Az igazgató ugyanakkor rámutatott, a programot kormányzati hitelből finanszírozzák, így egyszer elbírálják a pályázatokat, majd összesítik a megítélt támogatási összegeket, és végül az alapján különítenek el keretet a költségvetés-kiigazítás során.

Meglátása szerint ez a módszer azért hatékonyabb, mert korábban voltak olyan programok, amelyekre előre megvolt a büdzsé, aztán mégis csak a 27 százalékát sikerült lehívni, az összeg többi része pedig egy időre zárolva maradt, más célra nem lehetett felhasználni.

Török Csaba ugyanakkor hangsúlyozta, a Start-up Nation Románia programnak valós gazdaságélénkítő hatása lesz, hisz nemcsak több ezer új munkahely alakul, hanem ez a pénz bekerül a gazdasági körforgásba, és fellendíti azt.