További műemlékek újultak meg, bővül a váradi sétálóövezet

Pap Melinda 2017. szeptember 11., 18:59

Többéves felújítás után Nagyvárad újabb két jelentős műemlék épülete nyerte vissza régi fényét, és elkezdődött a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca sétáló övezetté való alakítása is.

A még felállványozott Stern-palota Fotó: Oradea.ro

További nagyváradi műemlékek felújítása fejeződött be az önkormányzat által elindított homlokzatfelújítási projekt keretében, ezúttal a Fő (Republicii) utcai Stern-palota elől szerelték le az állványzatot.

A 2015 júniusában elkezdett tatarozással novemberre kell elkészülnie a kivitelező cégnek, melynek munkásai immár az utolsó simításokat végzik a népi szecesszió stílusában épült ingatlanon.

A felújítási munkálatok során a Fő és Szaniszló (Mihai Eminescu) utca sarkán található épületet megpróbálták az eredeti állapotába visszaállítani, így a magyaros motívumokkal való díszítés mellett a tetőzet alatti faragott gerendázatot is megmentették az utókornak. Az ablakok körüli díszítések 90 százalékban elkészültek, csupán az utolsó simítások vannak hátra, tudatta közleményében a polgármesteri hivatal.

Eszerint a következő időszakban a bérpalota két bejáratát restaurálják, illetve az ezeket övező díszítéseket festik fel. A munkálatokkal megbízott Constructorul Sălard cég áfa nélkül 1 068 825 lejért végezte el a nagyértékű ingatlan felújítását.

Fotó: Oradea.ro

A palotát Stern Miklós építette a századfordulón, az épülethez két terv is készült: az elsőt Komor Marcell és Jakab Dezső, a másodikat ifj. Rimanóczy Kálmán és Rendes Vilmos szignálta. A jelenlegi ingatlan az első terv egyes részeinek második általi átértelmezését mutatja.

Az épületet a lechneri stílus modorában megalkotott főhomlokzat teszi érdekessé, díszítő motívumai a népművészet, a népi varrottasok és a virágmintás, festett ládák világát idézik.

Adriana Lipoveanu, a belvárosi ingatlanok felújítását felügyelő bizottság vezetője szerint a Stern-palota után idén a Fő utca másik oldalán található Moskovits Miksa-palota készül el, míg jövőre a szemközti Apolló-palotára kerül sor.

A városközpont arculatának javítását célzó program keretében újul meg a Bémer téri bejáratnál található Kolozsváry-ház és Guttman-ház, illetve a 31. szám alatti Klobusiczky-palota is, a három beruházás összköltsége eléri a 250 ezer eurót.

A Stern-palota nem az egyetlen váradi műemlék épület, amely a napokban nyerte vissza régi fényét.

Közel nyolc évig tartó felújítás után szombaton adták át a Zárda (Mihai Viteazul) utcai, 1890-ben épült ortodox zsinagóga felújított épületét is,

a késő éjszakába nyúló ünnepségen a nagyváradi zsidó hitközség számos külföldi vendéget is fogadott.

A zsidóság egyébkén egész hétvégén ünnepelt, péntek–vasárnap zajlottak ugyanis a városi turisztikai egyesület szervezésében a zsidó kulturális napok a Kossuth utcai neológ zsinagógában. Itt kóser ételek és klezmerzene várta a betérőket, akik több előadást is hallgathattak a váradi zsidóság történetéről.

Fotó: Oradea.ro

A váradi belváros szépítése a következő hónapokban is folytatódik,

hétfőn kezdődött el ugyanis a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca sétálóövezetté való alakítása.

A licitet elnyerő konzorcium áfa nélkül 4 118 136 lejért vállalta a munkálatot, mellyel félév alatt kell elkészülnie, ezzel párhuzamosan több épület homlokzatának a tatarozása is zajlik.

Az évek óta tervezett munkálat célja, hogy sétálóutca kösse össze a pár éve felújított Szent László (Unirii) teret és várat.