Magyarország szerint nincs „elintézve” a katolikus iskola ügye

MTI 2017. szeptember 11., 15:04

A magyar kormány nem tekintheti úgy, hogy a marosvásárhelyi katolikus iskola ügye „most el van intézve”, jelentette ki hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján Szijjartó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: Boda L. Gergely

Beszámolt arról, hogy hétfőn egyeztetett Kelemen Hunorral, a RMDSZ elnökével és Jakubinyi György érsekkel a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében. Szavai szerint kétségtelenül pozitívan kell értékelni a román kormányfő és a vezető kormánypárt elnökének hozzáállását, intézkedéseit, de látni kell, hogy ezek nyomán azt

sikerült elérni, hogy a katolikus magyar iskola diákjai a jövőben is magyar iskolába járhatnak, de az iskola gyakorlatilag megszűnt.

Ezt nyilván nem tekinthetik úgy, hogy akkor „ez az ügy most el van intézve” – mondta.

Továbbra is minden erejükkel támogatják a marosvásárhelyi magyarokat abban, hogy a katolikus magyar iskola újra tudjon indulni. Ehhez a megfelelő jogi, közigazgatási javaslatokat az ottani magyarok és a katolikus egyház folyamatosan megteszi. Kiemelte: a magyar iskola fennmaradásának kérdése kizárólag a román hatóságokon múlik.

Amíg a kérdés nem rendeződik véglegesen, Magyarország továbbra sem tudja támogatni Románia OECD-tagságát

- jelezte Szijjártó Péter, aki kitért arra is, a kérdés az elmúlt évek valamennyi román-magyar kontaktusában napirenden szerepelt. A román fél nem az elmúlt napokban tudta meg, hogy ez a kérdés Magyarország számára fontos - rögzítette.