Keményen ostorozta Johannis a román oktatásban uralkodó állapotokat

MTI 2017. szeptember 11., 13:39

Klaus Johannis államfő bírálta a romániai közoktatás folyamatos átszervezését, a döntéshozók állandó kapkodását, és diákközpontú, kiszámítható oktatási rendszert sürgetett a 2017-2018-as tanév hétfői megnyitóján.

Szelfi az elnökkel. Bukaresti diákok fotózkodnak az államfővel a hétfői tanévnyitón Fotó: Klaus Johannis/Facebook

Az elnök a bukaresti Gheorghe Șincai Főgimnázium ünnepségén rámutatott: nem minden tanulóra várnak olyan körülmények, mint a fővárosi elitiskolában. Felsorolta, hogy sok diák tankönyvek nélkül, oktatásra alkalmatlan épületben kezdi a tanévet, az iskolakezdés mégis évről évre meglepetésként éri a hatóságokat, amelyek minden hiányosságért rendre a korábbi kormányokat teszik felelőssé.

„Romániában 2017-ben a csodatevő megoldást olyan idejétmúlt módszerek felélesztése jelenti, mint az egységes tankönyv bevezetése vagy a döntéshozás központosítása minden helyi szintű nehézségre. A szülőket és diákokat néhány évente, újabban pedig még sűrűbben a közoktatási rendszer átfogó átszervezésének teszik ki, jelentősen korlátozva a gyerekek tanulmányainak tervezhetőségét” – részletezte lesújtó látleletét Johannis, aki politikai karrierje előtt Nagyszebenben volt fizikatanár, majd tanfelügyelő.

Felidézte: idén nyáron három olyan törvénytervezetet küldött vissza megfontolásra a parlamentnek, amelyek az „amúgy is nehézkes és átláthatatlan” oktatási jogszabályokat módosítanák.

„Az oktatási kerettörvény nem lehet többé kirakósjáték, amelynek a darabjai állandóan változnak, mert így elveszíti egységes jellegét” – jelentette ki a román elnök.

Hozzátette: bár Románia hivatalosan már fél évszázada „kipipálta” az írástudatlanság felszámolását, a diákok jelentős része ma is funkcionális analfabétaként fejezi be az iskolát, vagyis tud ugyan olvasni, de nem érti az elolvasott szöveg jelentését. „Romániában az iskolaelhagyás riasztó szintre növekedett az utóbbi években, amit nem engedhet meg magának a társadalom” – figyelmeztetett az elnök.

Johannis szerint ahhoz, hogy teljesülhessen elnöki mandátumának egyik fontos célkitűzése, a Tanult Románia címmel meghirdetett stratégia életbe léptetése, a közoktatás reformjának kidolgozását azokra kell bízni, akiket közvetlenül érint. Ennek érdekében az elnöki hivatal a tanárok, szülők, diákok, közoktatási szakértők és a vállalkozói szféra bevonásával alakított munkacsoportokat.

Hétfőn mintegy 2,3 millió óvodás és iskolás kezdte meg a tanévet az országban, közöttük 140 ezerre tehető azok száma, akik magyar tannyelvű osztályokba járnak. Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta, Romániában 15 ezer pedagógus tanít magyarul 2400 közoktatási intézmény mintegy háromezer oktatási helyszínén. A romániai magyarság önálló iskoláinak száma négyszázra tehető, a többi magyar tannyelvű osztály vegyes iskolák keretében, tagozatként működik.