Újabb magyarellenes kirohanások a PNL részéről

Balogh Levente 2017. szeptember 10., 15:17

Folytatta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a magyarellenes támadásokat annak apropóján, hogy csütörtökön kiderült: az RMDSZ meghosszabbította a parlamenti együttműködésről szóló megállapodást a kormánypártokkal.

Florin Roman Fotó: Pnl.ro

Florin Roman, a PNL alelnöke pénteken Gyulafehérváron kijelentette: a párt „komoly akciótervvel" készül arra, hogy megakadályozza a közigazgatási törvényt módosító tervezet elfogadását, és utcai tüntetések szervezésétől sem riadnak vissza. Roman szerint pártja minden alkotmányos eszközt felhasznál majd arra, hogy meghiúsítsa a szerinte „mélyen alkotmányellenes” előírásokat tartalmazó indítvány elfogadását.

Nem az az ostoba, aki kér, hanem aki ad, és ebben az esetben Liviu Dragnea az. (...) Nem hagyjuk, hogy tönkretegye Romániát. Ez a törvény gyakorlatilag az ország föderalizációjához vezetne így a centenáriumi év küszöbén. Utcai tüntetések szervezésére is készen állunk” – fogalmazott.

A liberális alelnök szerint el is készült már „egy komoly reakcióterv", amelyet hamarosan a PNL vezetőtestületei elé terjesztenek jóváhagyásra.

„Felhívást intézek minden jóhiszemű törvényhozóhoz, hogy reagáljon. Ez nem vicc és nem játék. Egy rendkívül álnok játszmával állunk szemben.

A Dragneánál kieszközölt minden egyes engedményért Kelemen Hunor pénzt kap a budapesti kormánytól az RMDSZ támogatására és finanszírozására”

– tette hozzá a Fehér megyei képviselő.

Roman ugyanakkor felszólította Liviu Dragneát, hogy „ne az egységes román állam föderalizációjára tett szégyenletes kísérlettel próbálja meg beírni nevét a történelembe”.

{K1}

Az ügyet az ellenzéki párt elnöke, Ludovic Orban is kommentálta, és úgy vélekedett, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kész olyan kiváltságokban részesíteni a romániai magyar kisebbséget, amilyenekre egyetlen európai országban sincs példa, hogy cserébe az RMDSZ támogassa a Mihai Tudose vezette kormányt.

A Tudose-kormányt az RMDSZ tartja életben.

Az RMDSZ bejelentette, hogy meghosszabbítja a PSD-vel kötött parlamenti együttműködési megállapodást. Feltettem magamban a kérdést, hogy vajon milyen árat fizet ezért a PSD. A képviselőház munkaügyi bizottságában megkaptam a választ a kérdésemre, miután a koalíció képviselői kedvezően véleményezték a közigazgatási törvény módosítására irányuló tervezetet, amelynek értelmében 20 százalékról 10 százalékra csökken az anyanyelv-használati küszöb” – írja csütörtöki Facebook-bejegyzésében Ludovic Orban.

A liberális pártelnök szerint a PSD részéről „az árulás” az ára ennek a támogatásnak.

2018 küszöbén a PSD megadja magát azok előtt, akik nem hajlandók megünnepelni az egyesülés centenáriumát, és olyan privilégiumokat ad nekik, amilyenekre egyetlen más európai országban sincs példa, csak azért, hogy hatalmon maradjon.

Mindezt úgy, hogy közben Magyarország keresi a kákán a csomót a velünk való viszonyban. Álljatok le, szégyentelenek!” – áll még a félig magyar származású Orban bejegyzésében.

A támadásokat kommentálva Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette:

az új parlamenti ülésszakban az RMDSZ nem tárgyalt a PSD-vel a nyelvhasználati küszöb csökkentéséről.

Hangsúlyozta, az RMDSZ már hónapokkal ezelőtt benyújtotta a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, és az előző ülésszak végén valóban kísérletet tett arra, hogy felgyorsítsa az ezzel kapcsolatos parlamenti eljárást, az őszi ülésszakban azonban senkivel nem tárgyaltak a jogszabályról.

Hozzátette, szerepel a tervezet az ügyben első kamaraként illetékes képviselőház napirendjén, innen azonban még hosszú út vezet az elfogadásáig. „Hogy a PNL miről beszél, nem tudom, nem értem, miért hozták fel most ezt a témát, vélhetően azért, mert nincs más” – mondta. A szövetségi elnök ugyanakkor rámutatott, jó lenne, ha egyetlen alakulat sem használná fel a belpolitikai vitákban a „magyar kártyát”.