Temesváron leszállították a vonattal Budapestre tartó migránsokat

Krónika 2017. szeptember 10., 11:43

Harmincnyolc iraki állampolgárt fogott el vasárnap a rendőrség a temesvári Északi pályaudvaron. 

Ancuţa Morariu, a Temes megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerint 10 férfi, 11 nő és 17 gyermek volt a csoportban, irataik alapján a galaci, illetve a bukaresti befogadóközpontból érkeztek, és mindannyian menekültstátuszért folyamodtak a román hatóságokhoz.

A 38 iraki állampolgárt átadják a menedékkérők elhelyezésére kialakított temesvári regionális központnak – idézte a szóvivőt az Agerpres hírügynökség. Egyébként az elmúlt időszakban egyre több menekült próbál Szerbián keresztül Romániába, Magyarországra, onnan pedig valamelyik nyugat-európai országba jutni.

Temesvár központjában – elsősorban a botanikus kertben és környékén – rendszeresen felbukkannak migránscsoportok, amelyeket a helyi rendőrség bekísér a megyeszékhely kapitányságára, majd a befogadóközpontban helyezik el őket.

Közben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: átadták a román hatóságoknak azt a 22 határsértőt, akit szombatra virradóra állítottak elő a magyarországi Battonyánál. A tájékoztatás szerint az elfogottak közül 10 ember iraki, 10 szír, egyikük török és egy másik férfi kenyai állampolgárnak vallotta magát.

Magyarországra illegálisan, a zöldhatáron át érkeztek, személyazonosságukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Meghallgatásukon menekültkérelmet nem nyújtottak be, így a magyar rendőrök szombaton késő este átadták őket a román hatóság képviselőinek – olvasható az MTI által ismertetett közleményben.