OECD: Románia minden tagországgal folytatja a kétoldalú tárgyalásokat

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 09., 10:11

Románia reméli, hogy „erősségeivel és érveivel” a lehető legrövidebb időn belül sikerül kivívnia, hogy az OECD-tagországok egyöntetűen támogassák az országnak a szervezethez való csatlakozását – hangsúlyozza a román külügyminisztérium.

Fotó: Az OECD Facebook-oldala

Az OECD tanácsa a pénteki nap folyamán a szervezet bővítéséről tárgyalt Párizsban – írja az Agerpres. Az ülésen szó volt azokról a lehetséges tagországjelöltekről is, amelyek csatlakozásával kapcsolatban döntés születhet a tanács szeptember 25-ei ülésén – mutat rá a román külügy közleménye.

Mint ismeretes, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium ezt megelőzően, szintén pénteken közölte, hogy nem támogatja Horvátország és Románia OECD-hez való csatlakozását. A KKM közleménye szerint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tanácsa pénteken Párizsban tárgyalt a szervezet bővítéséről.

Magyarország ezen a tanácsülésen jelezte, hogy sem Horvátország, sem Románia csatlakozási kérelmét nem támogatja.

Románia esetében a marosvásárhelyi katolikus iskola bezárásával, Horvátország esetében pedig a MOL horvátországi beruházása körül kialakult helyzettel, valamint a MOL vezetőjével szembeni horvát magatartással indokolták a támogatás megtagadását – írta a KKM.

{K1}