Kelemen Hunor: amint lehetséges, kezdeményezzük a vásárhelyi katolikus iskola újraindítását

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 08., 15:04

„Mihelyt a jogi helyzet lehetővé teszi, kezdeményezni fogjuk a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum újraindítását. Az önkormányzatban az egyházzal közösen újrakezdjük az iskola alapításának folyamatát” – jelentette be pénteken Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor és Antal Árpád Fotó: RMDSZ

Kelemen Hunor – aki a szövetség tájékoztatása szerint a Tein Teaházban sajtóbeszélgetésen vett részt Antal Árpád polgármesterrel – elmondta:

a szülői közösség, az egyház és az RMDSZ nem mondott le arról, hogy a vásárhelyi római katolikus iskola önálló jogi személyiséggel rendelkező intézményként működjön.

Az elmúlt félévben több javaslatot is tettek az iskola helyzetének megoldására, hiszen nem született jogerős bírósági ítélet arról, hogy azt fel kell számolni.

A tanügyminiszter csütörtök esti javaslatáról, a Maros megyei tanfelügyelőség péntek reggeli döntéséről úgy véli, csakis ideiglenes megoldás lehet.

{K1}

Mint arról értesült, a szülők nagy része bár kifogásolja, mégis elismeri egyetlen megoldásként azt, hogy a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz csatolják az osztályokat – az egyház pedig jobb híján elfogadja.

„Mi ebben a kérdésben végig az érintett felek álláspontját képviseltük, és ez így volt helyes” – tette hozzá. Mint kiemelte,

a jelenlegi helyzetben jó az, hogy a gyermekek és a tanárok ugyanabban az épületben tudják elkezdeni hétfőn a tanévet, amelyhez hozzászoktak.

Az RMDSZ elnöke felelevenítette: az ügy kapcsán múlt kedden egyeztetett a miniszterelnökkel, aki tulajdonképpen a harmadik kormányfő, akinek tolmácsolta az egyház és a szülők panaszát, a közösség jogos kérését. A jogi elemzés, amelyet átnyújtott, kimondja: az iskolát törvényesen hozták létre, eszerint annak működnie kell, csak politikai döntésre lenne szükség.

„Az elmúlt félévben, de az elmúlt hónapokban az államelnököt, de az összes tanügyminisztert is arról próbáltam meggyőzni, hogy a marosvásárhelyi ügyben folyamatos jogfosztás történik, amely előbb-utóbb visszaüt. Kedden a Szociáldemokrata Párt elnökét is arra kértem, vegyék a bátorságot, és hozzák meg a politikai döntést” – összegzett Kelemen Hunor az RMDSZ tájékoztatása szerint.

{K2}