Lefoglaltak több ezer tyúkot és tojást Szatmár megyében fertőzésgyanú miatt

Krónika 2017. szeptember 08., 12:51

Több mint 10 000 tyúkot és mintegy 6 500 tojást foglaltak le az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság felügyelői egy Szatmár megyei tyúkfarmon növényvédő szerrel való fertőzés gyanúja miatt.

Fotó: Veres Nándor

„A Szatmár megyei DSVSA felügyelői 10 660 tojós tyúkot és 6 589 darab tojást foglaltak le és tartottak vissza hivatalosan a megyében található tyúkfarmról, ugyanis

felmerült annak gyanúja, hogy növényvédő szerrel fertőződtek”

– írja az idézett forrás.

A Szatmár megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyelők ezen a héten még lefoglaltak 52 kilogramm baromfihúst, 12 kilogramm tejterméket, 23,9 kilogramm hústerméket 2 680 lej értékben. Az élelmiszereket egy engedélyeztetett egységben égették el.

Amint arról beszámoltunk, augusztus folyamán legalább 15 európai uniós országban találtak rovarirtószerrel szennyezett tojásokat, a Fipronil nevű szert hollandiai tojástelepeken keverték bele az ott használt fertőtlenítőkbe. Az uniós gyorsreagáló rendszerben közzétett figyelmeztetés alapján Romániában is szúrópróbaszerű vizsgálatokba kezdtek, és augusztus 10-én szennyezett tojáskészítményre bukkantak egy Temes megyei raktárban. Az áru nem került a fogyasztókhoz.

{K2}

Később a Baromfitenyésztők Országos Szövetsége arról biztosította a romániai fogyasztókat: a hazai, engedélyezett farmokon termelt tojás és szárnyashús biztonságos, nem jelent veszélyt.

{K1}