Jégre lép az Erste Liga mezőnye: a Brassó és a Csíkszereda is a címvédőt fogadja hétvégén

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. szeptember 08., 12:08

Fegyelemre és stabilitásra törekszenek az erdélyiek a jégkorong-Erste Liga 2017–2018-as hétvégi szezonrajtján.

Összetartás. A brassóiaknak a címvédő Jegesmedvékre kell összpontosítaniuk pénteken Fotó: Maximilian Milata

Két erdélyi csapattal a mezőnyben rajtol el hétvégén a jégkorong-Erste Liga 2017–2018-as szezonja, amely során

mind a Brassói Corona, mind a Csíkszeredai Sportklub a rájátszásba jutást célozza.

Az elmúlt idénnyel ellentétben idén kilenccsapatos lesz a 2008-ban Mol Liga néven alapított, de idén nyáron névadó szponzort váltó nemzetközi bajnokság, mivel a Galaci Dunărea nevezését elutasították, a Belgrádi HK visszalépett, a Debrecen pedig pénzügyi bizonytalansága miatt nem vállalta a szereplést.

Az erdélyiek mellett így hat magyarországi együttes (a Dunaújvárosi Acélbikák, a Miskolci DVTK Jegesmedvék, a Fehérvári Titánok, a Ferencváros, a Budapesti MAC és az Újpest) maradt a sorozatban, és újoncként csatlakozott az osztrák Vienna Capitals – amely többnyire fiatalokat szerepeltet majd a ligában.

A 2017–2018-as szezonra a versenykiírást is módosították: a hagyományos alapszakasz után egy egykörös középszakaszt iktattak be, ahonnan a felsőház négy résztvevője automatikusan a rájátszásba jut, míg az alsóház utolsó helyezettje búcsúzik a szezontól. A felsőház csapatai a helyezésük sorrendjében választhatnak majd ellenfelet az alsóházból a playoffra, ahol minden párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart majd.

Feltörekvő remények

Magyarországon idén sem rendeznek különálló pontvadászatot, az Erste Liga romániai résztvevőinek ugyanakkor változatlanul több fronton kell majd helytállniuk. A Brassói Corona a héten már el is kezdte a hazai élvonalbeli szezont, amikor hazai közönsége előtt címvédőként legyőzte 9-2-re és 10-3-ra a Steauát. Ezeken a meccseken végig támadószellemben léptek fel, meggyőzően uralták a játékot.

Az elmúlt szezonban már megismert Martin Laxcroix vezetőedző ugyanakkor úgy vélekedett, hogy emiatt néha nem összpontosítottak kellőképp a védelemre, ilyen hibákat pedig már nem engedhetnek meg maguknak a nemzetközi pontvadászatban. Különösen nem a hétvégi ellenfelükkel szemben, hiszen az Erste Ligában pénteken a sorozatban három éve bajnok DVTK Jegesemedvék ellen kezdenek.

Nagyon fegyelmezettnek kell lennünk, és maximálisan kell koncentrálnunk”

– summázta a teendőket a kanadai szakember.

Tavalyi keretének kulcsemberei közül Ian McDonald, Tomas Klempa és Fodor Csanád igazolt el, míg Molnár Zsolt visszavonult. Hiányukat Molnár Zsombor, Martin Saluga, Braden Walls, Mihály Ede, Logan MacMillan, Richard Filip, Maksims Sirokovs és Evan Stoflet igyekszik betölteni, de két fiatal, az elmúlt szezonban steauás Gajdó Balázs és a Toronto Predatorsban „gyakorló” Andrei Vasile is csatlakozott az elmúlt szezonban ötödik helyen végző együtteshez.

Sportklub–Miskolc mérkőzés. Az elmúlt idényben kevés örömük volt a csíki szurkolóknak Fotó: Gecse Noémi

Stabilitás mentén

A címvédő Jegesmedvék ellen debütál hazai pályán a Csíkszeredai Sportklub is, amely az elmúlt három, kudarccal zárult szezonjától eltérően most a stabilitásra törekedett, és változatlanul a Leo Gudas, Hozó Levente edzőpárossal készült fel az új idényre. Az 52 éves cseh szakvezető

minden tekintetben jobbnak érzi együttesét,

mert bár Molnár Zsombor távozott, helyére visszatért Fodor Csanád és Rokaly Szilárd is, továbbá megőrizték Radim Valchart, az elmúlt szezon legeredményesebb légiósát. Melléje pedig olyan légiós játékosok érkeztek, akiket Gudas ismert, és dolgozott velük. Ilyen Brnak, Hudec és Fabus is. A sorból a Galacról megszerzett Rusnak „lóg ki”, de a múlt idényben ő is letette a névjegyét a sorozatban.

A klub lapunkhoz eljutatott közleménye emlékeztetett arra, hogy leigazolták a korábbi orosz válogatott Taratuhint is, akinek KHL-es tapasztalata minden bizonnyal hasznára lesz a hargitai együttesnek. Az ifiktől a 17 éves Eduard Căsăneanu került fel a felnőttek közé.

„Úgy érzem, minden fronton jobb és érettebb csapatunk van, mint az elmúlt idényben. A fiúk végig remekül dolgoztak mind a felkészülési meccseken, mind az edzéseken.

Elsőre a liga középmezőnyébe várom a csapatot, ahonnan majd elérnénk a rájátszást.

Nincs könnyű első meccsünk a címvédő DVTK ellen, de minden meccs 0-0-ról indul. Nagyon oda kell figyelnünk, és stabilizálnunk kell a védelmünket. Ez lesz a legfontosabb, és ha ezt megoldjuk, onnan bármi megtörténhet” – vélekedett Gudas.

A DVTK Jegesmedvék egy új svéd vezetőedző, Mika Tissel irányításával érkezik Brassóba a pénteken 19.30-kor kezdődő találkozóra, majd másnap 19 órától a Sportklub pályáján szerepel. Pénteken még Vienna Capitals–UTE, Ferencváros–Titánok és Acélbikák–MAC találkozók lesznek, míg vasárnap Fehérvár–MAC, Ferencváros–Capitals párosítás szerint lépnek pályára az Erste Ligában.

Ukránokkal erősített a Progym

Erősödik az ukrán vonal a Gyergyószentmiklósi Progymnál, miután a hetekig tartó huzavona után Kopacz Zoltán klubelnök bejelentette a hazai élvonalbeli jégkorongbajnokságban érdekelt alakulat új légiósait. A már korábban is piros-fehérben játszó és már romániai állampolgársággal is rendelkező Vitalij Kiricsenko és Pavel Boriszenko mellé öt ukrán jégkorongozó érkezett: Ruszlan Boriszenko, Dimitrij Tolkunov és Vlagyimir Romanenko hátvédek, valamint Dimitrij Nimenko és Szergej Csernenko csatárok.

Ők a cseh Václav Novákkal együtt alkotják az idegenből érkezett játékoskeretet, míg hazaiként Szabó László, Szakács Szabolcs, Kozma Zsolt, Ferencz Csibi Róbert, Barabás László, Baróti Balázs, Benedek Roland, Csergő Hunor, Daradics Csaba, Elekes Darabont Hunor és Sára Tibor, illetve az U18-as együttesből „előléptetett” Bács Alex, Vizoli Csaba, Tódor Csaba, Borsos Barna és Robert Sandu alkotják a keretet.

Az ukránokat elsősorban pénzügyi megfontolásból választották, ugyanakkor Kopacz szerint magas színvonalat képviselnek a pályán. A szezont elviekben hétfőn kezdték volna a Brassó vendégeként, de a mérkőzést halasztották, így majd csak szeptember 19-én kezdenek a Sportklub ellen. Addig is felkészülési mérkőzést vívnak hazai környezetben: pénteken és szombaton 18.30-tól a Galaci Dunărea lesz az ellenfél.  Gergely Imre