Öt nap alatt háromszor drágult az üzemanyag

Krónika 2017. szeptember 07., 17:05

Még hatályba sem lépett az üzemanyagok extra jövedéki adója, máris 13 banival többet kell fizetnünk egy liter üzemanyagért, mint egy héttel korábban.

Fotó: OMV

Öt munkanap alatt harmadszor emelte csütörtökön üzemanyagárait a Romániában piacvezető OMV Petrom csoport a kőolajár nemzetközi piaci alakulása miatt – hívta fel a figyelmet az Economica.net gazdasági hírportál.

Egy bukaresti töltőállomásnál, ami a portál újságírója szerint a legolcsóbbnak számít a román fővárosban, a standard benzin literenkénti ára 4,74 lej, a standard gázolajépedig 4,69 lej volt csütörtökön, a délelőtti órákban. Ezt megelőzően hétfőn literenként 4 banival drágítottak, múlt pénteken pedig literenként 5 banival emelték meg az árakat, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint egy hét leforgása alatt 13 banival többet kell fizetni minden liter üzemanyag után.

Kőolajpiaci szakemberek szerint a kőolaj az Amerikai Egyesült Államokra lesújtó Harvey hurrikán miatt drágul,

az USA kőolajfinomító kapacitásának negyede leállt ugyanis, miután Texas államon végigsöpört az elmúlt ötven év legerősebb hurrikánja. Ennek nyomán a benzin ára egyetlen nap alatt 10 százalékkal drágult, a kőolajár pedig 3 százalékkal lett magasabb.

Az Egyesült Államokban a benzin ára meghaladta a gallononkénti 2 dollárt, ami kétéves csúcsnak számít. Ilyen körülmények között, a kereslet kielégítése érdekében egyre nagyobb mennyiségű üzemanyag megy az amerikai kontinensre az európai finomítókból, ami pedig az itteni árakra is nyomást gyakorol.

A romániai sofőrök ugyanakkor egy héten belül európai társaiknál még rosszabb helyzetbe kerülhetnek,

a nemzetközi helyzetet ugyanis tovább súlyosbíthatja, hogy két ütemben, szeptember 15-étől és október elsejétől 0,16-0,16 lejjel nő mind a benzin, mind a gázolaj jövedéki ára,

ami nagy valószínűséggel megmutatkozik majd a töltőállomásoknál gyakorolt árakban is. A kormány azonban arról biztosította a Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetségének (UNTRR) képviselőit, hogy az extra jövedéki adó kivetésével nem nő az üzemanyagok ára.

A tiltakozással és külföldi tankolással fenyegetőző fuvarozókat ugyanakkor egyúttal arról is biztosította, hogy amennyiben mégis drágulna az üzemanyag, úgy a közúti személy- és teherszállító cégek számára az állam megtéríti majd az extra jövedéki adó értékét.