Az RMDSZ meghosszabbította a parlamenti együttműködést a kormánypártokkal

Balogh Levente 2017. szeptember 07., 16:37

Folytatja a parlamenti együttműködést az RMDSZ a kormánypártokkal – derült ki csütörtökön. Eközben az ellenzéki PNL soviniszta nyilatkozatban rohant ki a magyar közösség követeléseinek teljesítése ellen.

Liviu Dragnea és Kelemen Hunor (archív felvétel) Fotó: RMDSZ/Gábor Lajos

Meghosszabbította a kormánypártokkal fennálló parlamenti együttműködést az RMDSZ. Ezt Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be csütörtökön, kijelentve: tárgyalt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, és annak nyomán, hogy az tájékoztatta arról, miszerint

az RMDSZ frakciói nyár végi tanácskozásukon egyhangúlag az együttműködés folytatása mellett döntöttek, meghosszabbítják azt.

Az év elején csupán a tavaszi ülésszak időtartamára kötöttek meg a megállapodást. A találkozóra Dragnea szerint az RMDSZ székházában került sor, ahol arról is döntöttek, hogy javítanak az együttműködésen. Ennek részeként

a frakcióvezetők hetente találkoznak, és tájékoztatják egymást a parlamenti prioritásokról.

Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ és a kormánypártok közötti együttműködés júniusban válságos helyzetbe került, amikor a PSD megkísérelte megszerezni a szövetség támogatását a Sorin Grindeanu vezette kormány elleni bizalmatlansági indítványhoz. Kiszivárgott ugyanis, hogy az RMDSZ több, a magyar közösség számára kedvező eredményeket hozó javaslat napirendre tűzését kérte volna cserébe, többek között március 15-e ünnepnappá nyilvánítását is. Erre azonban az ellenzék részéről olyan heves, soviniszta reakciók érkeztek, hogy a kormánypártok lemondtak a további tárgyalásokról.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. Csütörtökön

közleményben szólította fel a kormánypártokat, hogy szüntessék be az RMDSZ-szel folytatott egyeztetéseket a közigazgatási törvény módosításáról.

A párt alelnöke, Florin Roman rámutatott: az RMDSZ által tervezett módosítás szerint hivatalos nyelvként kötelező lenne a magyar nyelv a romániai helyi és központi közintézményekben, egyben lehetőséget biztosítana a székely zászló kitűzésére és kétnyelvű táblák kihelyezésére Románia 400 településén. A PNL határozottan kéri a PSD-ALDE kormánykoalíciót, hogy a szakbizottságokban és a parlamentben is utasítsák el ezeket a módosításokat, amelyek szerinte „nemzetellenesek”.

A PSD és RMDSZ közötti alku sokkal ártalmasabb, mint ahogy az az első szakaszban tűnt”

– mondta a liberális alelnök, aki azt sérelmezi, hogy az ezen a héten folytatott tárgyalások során a két alakulat megállapodott az anyanyelv-használati küszöb 20%-ról 10%-ra való csökkentéséről, „így a PSD több mint 400 települést gyakorlatilag tálcán kínál fel az RMDSZ-nek”.

A PNL minden alkotmányos úton megpróbálja megakadályozni ennek a törvénytervezetnek az elfogadását – mondta Roman, aki

bizalmatlansági indítványt és utcai tiltakozásokat is kilátásba helyezett.

Roman szerint annak ellenére, hogy az RMDSZ vezetői többször is azt nyilatkozták, hogy a szövetség számára a „centenárium éve a nemzeti gyász éve”, egyetlen PSD-s vagy ALDE-s vezető sem határolódott el ezektől a kijelentésektől.