Apokaliptikus állapotokat teremtett az Irma hurrikán

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 07., 16:25

Megtalálták azt a három román állampolgárt, akik a külügyminisztérium csütörtöki jelentése szerint a Karib-szigeteken tartózkodtak, amikor a térségen szerdán áthaladt a valaha feljegyzett legerősebb hurrikán, az Irma.

Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal műholdas felvétele a Karib-térség felé közelítő Irma hurrikánról Fotó: MTI/EPA/NOAA

A románok egyike Facebook-oldalán közölte, hogy mindhárman jól vannak – írta a Digi24 hírtelevízió. A nem végleges adatok szerint

legalább nyolcan meghaltak és 21-en megsebesültek a francia Antillákon az Irma tombolásában

– jelentette be csütörtökön Vincent Boichard tábornok, a polgári szolgálat illetékese, aki a szomszédos Guadeloupe-ról irányítja a mentést. A Karib-tengeri szigetcsoport két tagjával, Saint-Barthélémy és Saint-Martin szigetekkel, amelyekre szerdán csapott le a legerősebb, ötös kategóriába sorolt Irma, egyelőre semmilyen közvetlen kapcsolat nincs, nem működik sem az áram-, sem a telefonszolgáltatás.

A Guadeloupe-ról érkező tudósítások szerint

a szigeteken „apokaliptikus” állapotok uralkodnak, a hurrikán súlyos károkat okozott az infrastruktúrában és az épületek 95 százalékában.

Annick Girardin, Franciaország tengerentúli területeinek minisztere hatvan katona, hatvan tűzoltó, valamint a Vöröskereszt 38 munkatársának kíséretében csütörtökön megérkezett Guadeloupe-ra.

A repülőtéren a miniszter nem kívánta az áldozatok számát megerősíteni, csak annyit mondott a sajtónak, hogy sajnos Saint-Bathélémy-n sok munka lesz, és nagyon jelentősek a károk. Saint-Martin szigetének Franciaországhoz tartozó részén a repülőtér egyik leszállópályát sikerült megtisztítani, az elsősegélyek ide érkeznek majd közvetlenül Guadeloupe-ról.

A hatóságok azt remélik, hogy a csütörtöki nap folyamán légihidat lehet indítani. Ezenkívül tengeri úton is küld Franciaország segítséget, mindenekelőtt víztartályokat. Korábban a kormány erős aggodalmának adott hangot amiatt, hogy

a két szigeten élő mintegy tizenegyezer ember közül hétezren nem akartak biztonságos helyre vonulni a hurrikán érkezése előtt.

A francia kormány szerda este válságtanácskozásra ült össze, ahol Emmanuel Macron államfő megígérte, hogy a lehető leghamarabb tervet készítenek az újjáépítésre, és külön pénzalapot hoznak létre ennek fedezetéül.

Csütörtökön már Puerto Ricónál tombolt a Florida felé tartó Irma hurrikán, amely szinte a földdel tette egyenlővé Antiguát és Barbudát.

Donald Trump amerikai elnök szerda este telefonon egyeztetett Florida, Puerto Rico és az amerikai Virgin-szigetek kormányzójával a természeti katasztrófáról. A Fehér Ház közölte: a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) és a segélyszervezetek felkészültek a segítségnyújtásra.

Florida déli szigetein szerda estére csaknem teljesen befejeződött a lakosság kiköltöztetése, már 25 ezer ember hagyta el otthonát.

Miamiban és Fort Lauderdale-ben tart az evakuálás, Cape Canaveral rakétaindító bázisát lezárták. A tervek szerint csütörtökön lezárták Floridának azt a két atomerőművét is, amely a hurrikán valószínű útvonalában van, és valószínűleg Key West repülőterét is. Rick Scott kormányzó ismét felhívta a floridaiak figyelmét, hogy minél előbb távozzanak onnan is, ahol nem kötelező az evakuálás, például a Miaminál lévő South Beachből.

A nagy televíziós csatornák folyamatosan tanácsokkal és tudnivalókkal látják el a vihar útjában lévő területek lakóit,

a dél-floridai élelmiszer-üzletekben a polcok már kiürültek. Az országutak zsúfolásig telve, a menekülők észak felé igyekeznek.

A benzinkutak kiürülőben vannak, Florida Georgiától és Alabamától kért segítséget, ahonnan már útnak is indultak az üzemanyag-szállító teherautók. Florida északi vidékein és a szomszédos Georgiában már felállították az első menedékhelyeket is.

A parányi karibi szigetország, Antigua és Barbuda az első híradások szerint szinte teljesen romokban hever, az 1700 lelket számláló Barbudán a házak 90 százalékát a földdel tette egyenlővé a vihar.

A hurrikánt csaknem 300 kilométer/órás széllökések kísérik.

Szerdán két másik trópusi vihar is hurrikánná erősödött: a mexikói partoknál a Katia, az Atlanti-óceán fölött a José pusztít. Az utóbbi a Kis-Antilláktól mintegy 1600 kilométernyire alakult ki, és a meteorológusok arra számítanak, hogy nem éri el a szárazföldet. Közben Texasban és Louisianában tart a Harvey hurrikán pusztítása nyomán keletkezett romok és törmelékek eltakarítása.