Jogerősen megnyerte a zászlópert a néppárti Soós Sándor

Krónika 2017. szeptember 07., 15:39

Jogerősen pert nyert a román csendőrség ellen Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke, akit több társával együtt a kolozsvári március 15-i ünnepség alkalmából emeltek ki a tömegből, amiért Erdély-zászlóval vonultak az ünneplők között.

Soós Sándor a március 15-ei felvonuláson Fotó: Biró István

A politikai alakulat sajtóirodájának csütörtöki tájékoztatása szerint mivel a csendőrség a törvény által megszabott 30 napos határidőn belül nem támadta meg az első fokon júniusban kihirdetett bírósági ítéletet, így az jogerőssé vált, és Soós Sándor megnyerte a pert a kolozsvári zászlóügyben.

Idén március 15-én négy személyt büntetett meg a csendőrség, amiért azok Erdély-zászlóval a kezükben vonultak fel a kincses városban rendezett ünnepi eseményen. A kiállított jegyzőkönyvek megsemmisítését bíróságon kezdeményezte az EMNP által megbízott ügyvéd.

Az EMNP tájékoztatása szerint a többi megbírságolt esetében Luka Lehel-György elsőfokú tárgyalását követően mindmáig szintén nem érkezett fellebbezés a csendőrség részéről, így valószínűsíthető, hogy abban az esetben is sikerrel zárul az ügy. Vincze Zoltán tárgyalását október végére halasztották, Fancsali Ernőé pedig szeptember végén kezdődik.

Soós Sándor az alapfokú bírósági verdikt kihirdetését követően úgy nyilatkozott: meggyőződése, hogy a csendőrség alkotmányos jogot sértett, s ezért azt tervezik, hogy feljelentik a hatóságot túlkapás miatt, amennyiben jogerősen megnyerik a pert.

A hatóság már 2016-ban is hasonlóan járt el, gyűlöletkeltő és diszkriminációra felbujtó szimbólumnak tekintve Erdély zászlaját.

A csendőrség korábban azt állította, hogy nem az Erdély-zászlóért bírságolt, hanem azért, mert a felvonulók megtagadták a vitatott zászlók bevonását a szervezők kérése ellenére. Az incidens után az RMDSZ és az EMNP Kolozs megyei szervezeteinek vezetői közös panasszal fordultak a román belügyminiszterhez kifogásolva a csendőrség eljárását.