Dragnea megoldást sürget a marosvásárhelyi gimnázium helyzetére

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 07., 12:54

Megszólalt a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki szerint a hatóságoknak megoldást kell keresniük a kialakult helyzetre.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus csütörtökön úgy nyilatkozott: felkérte a román kormányt és a tanügyminisztériumot, hogy „több bátorsággal és figyelemmel” keressenek megoldást a magyar iskola ügyére.

Dragnea elmondta, szerinte a megszűnés szélére került tanintézet körül kialakult helyzet „nem helyes”, és a román hatóságoknak pedig mindent meg kell tenniük orvosolni a helyzetet. „Nem alkalmazhatunk kettős mércét az ország területén élő etnikai kisebbségekkel szemben. Nem tudom, hogy hasznos-e a romániai erőszakszervezetek akciója abból a szempontból, hogy valamennyien csendre vágyunk, különösen 2018-ban. Vajon kinek áll érdekében gerjeszteni a feszültséget Marosvásárhelyen?” – tette fel a kérdést Liviu Dragnea.

A szerdai marosvásárhelyi tüntetésre utalva a szociáldemokrata pártelnök rendkívül súlyosnak nevezte, hogy emberek azért vonultak utcára, mert a gyerekük nincs hol tanuljon.

{K1}

Románia jelenlegi erős embere hozzátette, Magyarországnak a témában kinyilvánított álláspontját lehet ugyan eltúlzottnak nevezni, hangsúlyozta azonban, hogy Budapest reakciója és a marosvásárhelyi iskola ügye két különböző dolog, a gimnázium helyzete pedig nem oldódik meg attól, hogy a román külügyminisztérium közleményben válaszol a magyar kormány tiltakozására.

Liviu Dragnea egyébként azután nyilatkozott iskoalügyben újságíróknak, hogy a napokban Kelemen Hunor szövetségi elnökkel megállapodtak: a PSD és az RMDSZ folytatja parlamenti együttműködését.